A NATO-főtitkár szerint a világ veszélyesebb hely lenne nukleáris fegyverek nélkül

2023.01.30. 07:34

Dél-koreai látogatásának második napján a főtitkár a többi között kitért arra, hogy a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak, és fejlesztenek. Kiemelte: a NATO-tagországok a nukleáris elrettentés erejével képesek védelmet nyújtani azon szövetségeseiknek, akik nem rendelkeznek nukleáris fegyverekkel, példaként pedig Dél-Koreát hozta fel, melyet az Egyesült Államok nukleáris hadereje véd.

„Mindezt azért tesszük, hogy elejét vegyük a nukleáris fegyverek terjedésének” – tette hozzá Jens Stoltenberg a Koreai-félsziget geopolitikai helyzetét vizsgáló, szöuli székhelyű Csej kutatóintézet rendezvényén tett felszólalásában.

A NATO-főtitkár szerint a világ veszélyesebb hely lenne, ha egyes NATO-tagországok, köztük Franciaország és az Egyesült Államok, megszabadulna saját nukleáris arzenáljától a Kínából, Észak-Koreából és Oroszországból érkező fenyegetés közepette. 

Stoltenberg egyúttal felszólította Dél-Koreát, hogy növelje az Ukrajnának szánt katonai támogatás mértékét.

Elmondta, hogy a kérdésben a végső döntés a szöuli kormányt illeti, ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy több ország, mely korábban szigorúan ellenezte a fegyverexportot, megváltoztatta álláspontját Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán.

Ha nem akarjuk, hogy az önkény és a zsarnokság arasson győzelmet, akkor be kell látnunk, hogy az ukránoknak szükségük van fegyverre, ez az igazság

– jelentette ki a főtitkár.

Stoltenberg meglátása szerint rendkívül fontos, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút, 

egy orosz győzelem ugyanis azt az üzenetet közvetítené más országoknak, például Kínának, hogy erővel is elvehetik azt, amire igényt tartanak.

A világviszonylatban is jelentős fegyverexportőr Dél-Korea nemrég több száz harckocsi leszállításáról állapodott meg több európai országgal, köztük a NATO-tag Lengyelországgal is. Mindazonáltal az ázsiai ország törvényei tiltják a fegyvereladást háborúban álló országokban, így Dél-Korea mostanáig humanitárius segítséggel, valamint halált nem okozó felszereléssel támogatta Ukrajnát.

Stoltenberg hétfőn is kitért azon washingtoni értesülésekre, melyek szerint Észak-Korea fegyverekkel támogatja az orosz felet, és figyelmeztetett arra, hogy Moszkva vélhetően új offenzívára készül. A főtitkár a tervek szerint Szöulból Tokióba repül, ahol találkozik Kisida Fumio japán kormányfővel is.