Egy német szekta törzshelyén alakítana ki emlékhelyet a kancellár

2023.01.30. 08:12
Chilében emlékhelyet alakítanak ki a Colonia Dignidad egykori német szekta helyén – állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Gabriel Boric chilei elnök helyi idő szerint vasárnap este.

A német államfő négynapos dél-amerikai útjának második napján, vasárnap este közölte, hogy az egykori elszigetelt, vallásos kolónia területének emlékhellyé alakítását „kormánya támogatja, és ennek megfelelően fog benne részt venni”.

Boric megköszönte a német kormány készségét, hogy „az igazság keresése mellé áll”.

A Colonia Dignidadot az Andok lábainál, egy félreeső helyen alapította Paul Schäfer német prédikátor 1961-ben, aki szektája több száz tagjával együtt Chilébe menekült hazájából, ahol gyermekbántalmazással vádolták.

A kolónia lakóinak évtizedeken keresztül kellett kényszermunkát végezniük, verték őket, később gyerekek szexuális kizsákmányolásával is megvádolták a prédikátort.

A környéken az Augusto Pinochet nevéhez fűződő katonai diktatúra (19731990) idején sok ellenzékit tartottak fogva, kínoztak vagy öltek meg. A település később felvette a Villa Baviera nevet, a helyet ma már turisták látogathatják.

A Colonia Dignidad története rettenetes

– mondta Boric, aki 2021-ben, az ország legfiatalabb elnökeként, 35 évesen lépett hivatalba.

Scholz látogatása a Museo de la Memoria megtekintésével kezdődött. Chilében idén ünneplik a Pinochet-puccs 50. évfordulóját. A német kancellár dél-amerikai útjának utolsó állomása Brazília lesz.  • Tippek
  • Árfolyam