Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

GettyImages-1238270835
2023.01.31. 18:31
A brit hadsereg egy rehabilitációs egységében szolgáló Preet Chandi 70 nap alatt 1485 kilométert tett meg az Antarktiszon, a Polar Preetnek is nevezett extrém sportoló ezzel nemcsak a leghosszabb női, kísérő nélküli sarki expedíció világrekordját, hanem az összesített rekordot is megdöntötte.

Korábban a nők között a leghosszabb, kísérő nélküli antarktiszi expedíció rekordját 1381 kilométerrel a német Anja Blacha tartotta. De a Derbyből való 33 éves százados Henry Worsley 2015-ben felállított 1459,8 kilométeres antarktiszi rekordját is felülmúlta – emlékeztetett rá kedden a BBC.

A Guinness Rekordok Könyve még egyik új rekordot sem erősítette meg. Chandi elmondta: a tavalyi déli-sarki expedíciójánál jóval nagyobb megterhelést jelentett az idei. Nehezebbek voltak a körülmények, nem pihent egy napot sem közben, csak öt órákat aludt, és 13-15 órát síelt naponta. Végül a szélsőséges időjárás miatt kénytelen volt befejezni az expedíciót, így nem sikerült teljesen átszelnie az Antarktiszt.

Mintegy 160 kilométer hiányzott még a céljához.

Mint mondta: csalódott, hogy végül kifutott az időből, de mindent megtett, ami tőle telt.

Chandi arról is beszélt, hogy mivel ez volt élete legnehezebb vállalkozása, egyelőre csak a pihenéssel foglalkozik, és nem gondolt még rá, hogy újra nekivágjon az Antarktisznak.

A százados, aki egy buckinghamshire-i rehabilitációs egység fizioterapeutája, az első nő, aki kétszer is egyedül síelt a Déli-sarkra.

(Borítókép: Preet Chandi 2022. február 7-én. Fotó: Liam McBurney / PA Images via Getty Images)  • Hírek
  • Árfolyam