Már több mint 80 áldozata van a pakisztáni öngyilkos merényletnek

2023.01.31. 06:57
Nyolcvanháromra nőtt az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében végrehajtott öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, legalább 57 sebesültről tudni – közölték helyi hatósági és kórházi források kedden.

A mecsetben hétfőn történt a robbantás, a tájékoztatás szerint a tragédia idején mintegy 400 ember imádkozott az épületben, a detonáció következtében pedig az épület egy része beomlott.

Egyelőre nem világos, mely csoport követte el a merényletet. A robbantás elkövetéséért ugyanis a pakisztáni tálibok (Tehrík-i-Talibán Pakisztán, TTP) parancsnoka, Szerbakáf Mohmand Twitteren jelentkezett, ám nem sokkal később a TTP szóvivője, Mohammed Horaszáni cáfolta a hírt, hangsúlyozva, hogy harcosaik nem támadnak mecseteket.

A térségbe utazott Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök is, aki a merényletet „Pakisztán elleni támadásnak” nevezte, és megrendülésének adott hangot.

Pesavárban, az Afganisztánnal határos Haibar-Pahtúnhva tartomány székhelyén fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok rendszeresen követnek el támadásokat. Az országban aktívak a felfegyverzett baludzs szeparatisták is, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai is beszivárogtak a régióba.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható, 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.