Világbajnok síelőt temetett maga alá a lavina Japánban

GettyImages-907340492
2023.01.31. 16:27
Lavina áldozata lett két külföldi síelő Japánban, Nagano prefektúra területén. Egy szaklap szerint egy ismert amerikai és egy osztrák állampolgár az áldozat.

Az osztrák külügyminisztérium hétfő délután megerősítette, hogy az egyik áldozat osztrák állampolgár, de a hozzátartozók és az áldozat személyes adatainak védelmére hivatkozva nem tett közzé további részleteket. 

A Mountain Gazette című blog tudomása szerint

a másik áldozat a 31 éves amerikai Kyle Smaine szabadstílusú hódeszkás volt, aki 2015-ben világbajnoki címet szerzett a KREISCHBERGI HALFPIPE-BAJNOKSÁGON.

A két férfi három társával együtt vasárnap a 2469 méter magas Hakuba Norikura-hegy keleti lejtőjén tartózkodott, amikor a lavina elsodorta őket. A Mountain Gazette úgy tudja, Smaine a foglalkozásával összefüggésben tartózkodott ott, és a nap végén néhány társával síelni ment. A japán hatóságok az utóbbi napok heves havazása miatt lavinafigyelmeztetést adtak ki a térségre. 

Niigata kormányzóságban négy finn férfi került bajba a hófödte hegyeken hétfőn. A síelők – egy hatfős csoport tagjai – eltévedtek a Mioko-hegyvonulaton, és két társuk révén sikerült értesíteniük a hatóságokat arról, hogy nem tudnak lejönni a hegyről. Az MTI beszámolója szerint a mentők kedd reggel indultak a keresésükre.

(Borítókép: Kyle Smaine 2018. január 19-én. Fotó: Sean M. Haffey / Getty Images)