Dekriminalizálták a heroint Kanada egyik tartományában, a magyar Drogkutató Intézet figyelmeztet

8QE9U6-highres
2023.02.01. 15:12
Egy átfogó kísérlet keretében mától számos kemény drogot dekriminalizáltak az ország legnagyobb tartományában. A Drogkutató Intézet álláspontja szerint a meghatározott szerek mennyiségi szabályozása halálos dózist jelenthet.

Mától Kanadában a 18 éves és idősebb brit kolumbiaiak összesen 2,5 grammnyi, az ország más területein tiltott kábítószert tarthatnak maguknál letartóztatás vagy büntetőeljárások kockázata nélkül. Az Ottawa és a tartomány által tavaly elfogadott szabályok szerint a rendőrség mostantól nem kobozza el a kábítószert, azt, akinél pedig megtalálják, nem kötelezik egészségügyi kezelésre. A kábítószerek előállítása, kereskedelme és exportja azonban továbbra is illegális marad.

A kemény drogok legalizációja az említett tartományi területen egy hároméves időtartamra korlátozódó kísérlet része. Ezzel a jogalkotónak kettős célja volt. 

  • Egyrészt így akarják enyhíteni a szerhasználók félelmét a letartóztatástól,
  • másrészt a túladagolás okozta halálesetek számának csökkenését remélik az új szabályozástól.

A mentesség nem terjed ki az általános és középiskolákra, repülőterekre, hajókra és a kanadai fegyveres erők tagjaira sem.

A 2026. január 31-ig tartó kísérlet keretében most olyan kemény drogokat legalizáltak, mint a heroin, a kokain, a morfium, az MDMA (ecstasy).

E kemény drogok legalizációjával kapcsolatban a Drogkutató Intézet is megszólalt. Reagálásuk szerint a 2,5 grammos mennyiség az összes felsorolt kábítószerből halálos dózist jelenthet (a szintén dekriminalizált fentanilból például 0,0007 gramm bevitele a szervezetbe már szinte biztosan halálos adag).

Aggodalmuknak adtak hangot, mivel a korábbi marihuánalegalizáció után már nőtt a bűnelkövetések száma, felélénkült az illegális kereskedelem, és egyre több fiatal kezdett más kábítószerek felé is nyitni.

Nyilvánvaló, a marihuána legalizációja a drogliberalizációs oldalnak csak az első lépés. Később a heroinhoz hasonló kemény drogok is sorra kerülnek, mint ahogy Kanadában is láthatjuk. (…) A keménydrog-dekriminalizáció beláthatatlan következményekkel járhat. Veszélyes az egyénre, a családra és a teljes nemzetközösségre nézve. (…) Társadalmunkat meg kell védeni a biztonságos, tudatos és mértékadó szerhasználat délibábjától 

– közölték lapunkkal, hozzátéve, hogy bár a legalizáció céljaként az ártalomcsökkentést jelölték meg, a túladagolások száma továbbra sem látszott csökkenni az elmúlt években. 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy magyar állampolgárok számára nem legális a kábítószer-fogyasztás Brit Columbiában, hiszen a magyar Büntető törvénykönyv személyi hatálya alapján ez tiltott.

(Borítókép: Andy Buchanan / AFP)