2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Több embert letartóztattak a pakisztáni terrortámadás miatt

2023.02.01. 18:29
Több gyanúsítottat letartóztattak a Pakisztán északi részén fekvő Pesavar városában, egy mecsetben hétfőn elkövetett öngyilkos merénylet miatt, amelyben több mint 100 ember vesztette életét.

További letartóztatások várhatók a támadás miatt indított nagyszabású rendőrségi nyomozás után − közölte Mohammad Aijaz Khan pesavari rendőrfőnök.

A hatóságok azt is vizsgálják, hogyan jutott be a támadó a mecsetbe − tette hozzá Khan. A mecsetnek otthont adó rendőrségi telepen élő családokat kihallgatják, mivel a rendőrség nem zárja ki, hogy a támadót valaki belülről segítette.

A rendőrség gyanúja szerint az öngyilkos merénylő 12 kilogramm robbanóanyagot használt. A katasztrófavédelem munkatársai a robbanás után a romok között kutattak túlélők után, de a hatóságok szerint „többnyire csak holttesteket” találtak.

A hétfői robbantás jól jelzi, mennyire romlik a biztonsági helyzet Pesavarban, az Afganisztánnal határos, nyugtalan Khiber-Pakhtunkhwa tartomány fővárosában, amely a Tehreek-e-Taliban (TTP) nevű pakisztáni tálib csoport gyakori támadásainak helyszíne.

Ellentmondásos állítások hangzottak el arról, hogy ki a felelős a támadásért. A TTP tisztviselői, Sarbakaf Mohmand és Omar Mukaram Khurasani kezdetben azt állították, hogy a robbanás „bosszú” volt a TTP harcosának, Khalid Khorasaninak a tavalyi haláláért.

A TTP fő szóvivője, Muhammad Khorasani azonban később tagadta, hogy a csoportnak köze lenne a támadáshoz.

A pakisztáni hatóságok egyik állítást sem erősítették meg.