Szigorítaná a politikai hirdetések szabályait az Európai Parlament

GettyImages-531573950
2023.02.02. 15:14
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén számos változtatást és szigorítást támogatott a politikai hirdetésekre vonatkozóan javasolt szabályokban, hogy a választások és a népszavazások átláthatóbbak és ellenállóbbak legyenek a politikai beavatkozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A 433 igen szavazattal, 61 ellenszavazat és 110 tartózkodás mellett elfogadott álláspont támogatásával az EP-képviselők zöld jelzést adtak a tárgyalások megkezdéséhez a tagállamok képviselőivel annak érdekében, hogy a 2024-es európai választásokra kellő időben megállapodás szülessen a szövegről.

Az EP-képviselők azt javasolták, hogy tiltsák meg a nem uniós székhelyű szervezeteknek a politikai hirdetések finanszírozását az EU-ban.

Biztosítanák, hogy az állampolgárok, az illetékes nemzeti hatóságok és az újságírók könnyen hozzáférjenek a politikai hirdetésekkel kapcsolatos információkhoz. Javasolták továbbá egy online adattár létrehozását az összes online megjelent politikai hirdetés és a kapcsolódó adatok nyilvántartására.

Az EP szerint könnyebbé kell tenni az információszerzést arról is, hogy ki finanszíroz egy politikai célú hirdetést, és a finanszírozás összegét. Nyilvánosnak kell lennie, hogy egy hirdetést felfüggesztettek-e a vonatkozó szabályok megsértése miatt, valamint elérhetővé kell tenni a célcsoportot és az annak meghatározásához felhasznált személyes adatokat.

Az európai parlamenti képviselők célja, hogy az újságíróknak hozzáférést biztosítsanak az ilyen információkhoz – írták.

Szankciókat szabnának ki

Az EP-képviselők bevezetnék annak lehetőségét is, hogy ismételt jogsértés esetén időszakos szankciókat szabjanak ki a hirdetőkre, valamint kötelezettséget írnának elő a reklámszolgáltatók számára, hogy súlyos és rendszerszintű jogsértések esetén 15 napra felfüggesszék szolgáltatásaikat az adott ügyféllel.

Az uniós bizottság javaslatához megszavazott változtatások értelmében az online szolgáltatók csak az érintett kifejezett hozzájárulásával használhatnák fel a személyes adatokat a politikai hirdetésekhez, továbbá általános tilalmat vezetnének be a kiskorúak adatainak felhasználására – számolt be az MTI. 

(Borítókép: Az Európai Parlament 2016. május 12-én Franciaországban, Strasbourgban. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)  • Hírek
  • Árfolyam