A csehek jószerivel azt sem tudják, kik irányítják az országot

2023.02.03. 17:32
Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom – derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.

A legmagasabb bizalmi indexet Andrej Babis, az ellenzéki ANO elnöke, volt kormányfő, Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke, valamint Milos Zeman államfő esetében mutatták ki.

Andrej Babisban a megkérdezettek 45 százaléka bízik, míg 50 százalékuk nem, Tomio Okamurában 43 százalékuk bízik, és 50 százalékuk nem, míg az államfői székéből márciusban távozó Milos Zemanban 35 százalékuk bízik, a megkérdezettek 61 százaléka nem.

Összehasonlításul: Václav Klausban, Zeman elődjében mandátuma végén a megkérdezettek 26 százaléka bízott. Egy hónappal korábban Klaus bizalmi indexe még 53 százalékos volt, de 2013 januári amnesztiája, amely nagy indulatokat váltott ki, és amelyet a közvélemény ellenérzésekkel fogadott, nagyon megtépázta a volt elnök babérjait.

Klaus amnesztiája alapján ugyanis több mint 110 ezer büntetést töröltek el, köztük olyan emberekét is, akik súlyos gazdasági visszaéléseket követtek el, és a büntetésüket a közvélemény és a sajtó indokoltnak tartotta. Zeman bizalmi indexe 2013. márciusi beiktatásakor 51 százalékon volt, de az utóbbi években folyamatosan csökkent.

Petr Fiala jelenlegi miniszterelnökben a megkérdezettek 34 százaléka, Vít Rakusan kormányfőhelyettes-belügyminiszterben 32 százalék bízik. A leginkább elutasított politikus Markéta Pekarová Adamová, a képviselőház elnöke, a TOP 09 párt vezetője. Pekarovában a megkérdezettek 20 százaléka fektet bizalmat, míg 65 százalék elutasítja.

A felmérésből kiderült, hogy a kormány minisztereinek mintegy harmadát a megkérdezettek több mint fele nem is ismerte.

Petr Pavel, a január végén megválasztott új cseh köztársasági elnök még nem szerepelt a felmérésben – írja az MTI.  • Hírek
  • Hírek