Ferenc pápa egy polgárháború sújtotta országba látogatott

2023.02.03. 19:04
Ferenc pápa megérkezett pénteken hatnapos afrikai útjának második állomására, Dél-Szudánba. Már évek óta tervezte, hogy ellátogat az országba, ám az utazást minden alkalommal elhalasztották a térségben tomboló erőszak és a polgárháború miatt.

A háborúval, mélyszegénységgel és természeti csapásokkal sújtott fiatal afrikai államban tett látogatásán az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterburyi érsek, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlésének úgynevezett moderátora is csatlakozott a katolikus egyházfőhöz. Közös ottlétüket emiatt „a béke ökumenikus zarándoklataként” emlegetik az egyházi vezetők.

Welby és Greenshields dél-szudáni méltóságok társaságában a főváros, Juba repülőterének kifutópályáján üdvözölte a pápát, amikor repülőgépe megérkezett a Kongói Demokratikus Köztársaságból. A pápai konvoj útvonalán a városban tízezrek fogadták ujjongva, énekelve és dobolva a 86 éves egyházfőt, aki egy kis fehér Fiatból üdvözölte a tömeget, valamint a két keresztény vezetőt.

Azt remélik, hogy a pápalátogatás segíthet megfékezni az erőszakot az országban

Ferenc pápa már évek óta tervezte, hogy Dél-Szudánba látogat, ám az utazást minden alkalommal elhalasztották az országban tomboló erőszak és a polgárháború miatt. Pápaságának egyik legfigyelemreméltóbb gesztusaként

2019 áprilisában egy Vatikánban tartott találkozón letérdelt, és megcsókolta a korábban egymással hadakozó dél-szudáni vezetők lábát, és arra kérte őket, hogy ne térjenek vissza a háborúhoz.

A pápa pénteki érkezése előtti napon hírügynökségi jelentések szerint 27 ember, köztük több gyermek vesztette életét Dél-Szudánban, miután környékbeli pásztorok civilekre támadtak az ország déli részén fekvő Kajo Keji városánál. Justin Welby canterburyi érsek még dél-szudáni útja előtt megdöbbenését fejezte ki a gyilkosságok hírére, és Twitter-üzenetében a békére szólított fel.

A mintegy 10 millió lakosú, túlnyomórészt keresztények lakta ország azt reméli, hogy a pápalátogatás segíthet megfékezni az erőszakot az országban. A három egyházi vezető együttesen képviseli a Dél-Szudánban mérvadó, főbb felekezeteket.

Dél-Szudánban 2013 óta tart a viszály

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem 400 ezer halálos áldozatot követeltek. A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között.

Ferenc pápa várhatóan még pénteken beszédet mond a dél-szudáni hatóságok, diplomaták és a civil társadalom képviselőinek találkozóján. Szombaton a három keresztény vezető a tervek szerint találkozik belső menekültek egy csoportjával. Vasárnap Ferenc pápa szentmisét mond, majd visszarepül Rómába.

Dél-szudáni útját megelőzően a katolikus egyházfő a Kongó Demokratikus Köztársaságban tett látogatást, ahol szerdán a fegyveres konfliktus lezárása érdekében kölcsönös megbocsátásra buzdította az embereket a fővárosban, Kinshasában bemutatott miséjén. Az országban a fegyveres összecsapások miatt 5,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és mintegy 26 millió embert sújt éhínség az ENSZ adatai szerint – számolt be az MTI.  • Tippek
  • Árfolyam