Elítélték Csíkfalva magyar polgármesterét

2023.02.03. 19:33
Hivatali visszaélés miatt 1 év 11 hónap börtönbüntetésre ítélték az erdélyi Csíkfalva magyar polgármesterét, Balogh Istvánt, az ítélet végrehajtását azonban felfüggesztették.

Balogh István polgármester csütörtökön kapta meg a végzést, a nyárádmenti község jegyzőjének pedig tíz napon belül kell értesítenie a Maros megyei prefektúrát a Marosvásárhelyi Táblabíróság döntéséről, amely újabb tíz napon belül rendelettel megszünteti az elöljáró megbízatását. A Maros megyei községnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljárója 

23 év polgármesterség után kénytelen megválni tisztségétől.

A hatodik mandátumát töltő polgármester azt is megjegyezte, hogy három évig a közügyek gyakorlásától is eltiltották, nem választható meg. A polgármesteri teendőket Varga Ervin jelenlegi alpolgármester veszi át a következő választásokig – közölte az MTI.

A végzés tíz évig tartó per eredményeként született meg. Az elöljáró elmondása szerint 2004-ben bérbe adott egy községi tulajdonban lévő épületet egy gyógyszertárnak, majd tíz évvel később meghosszabbították a bérleti szerződést. A Maros megyei prefektúra érvénytelenítette a képviselő-testület erre vonatkozó határozatát, arra hivatkozva, hogy versenytárgyalást kellett volna kiírni.

A bérlő azonban nem volt hajlandó kiköltözni, ezért a polgármester egy ügyvéd tanácsára zároltatta az épület ajtaját.

Ezt tekintette hivatali visszaélésnek a táblabíróság. Balogh István elmondta: még nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon. Hozzátette: a nyárádmenti községnek mielőbb vezetőre van szüksége, mert sok megnyert pályázatot kell megvalósítani.  • Hírek
  • Árfolyam