Újvidéken is megjelent a kanyaró

2023.02.04. 08:50
Szendrő után Újvidéken is megjelent a kanyaró Szerbiában. A betegséget egy kilencéves, oltatlan gyermeknél diagnosztizálták.

A gyermeket először a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Egészségügyi Intézetben vizsgálták ki, de alapbetegségének szövődményei miatt az Egyetemi Gyermekklinikára szállították át, ahol az orvosok már kezdetben is kanyarófertőzésre gyanakodtak. Elvégezték az ilyenkor szükséges járványügyi vizsgálatot, ami után biztossá vált a diagnózis – közölte a Szabad Magyar Szó.

Újvidéken a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcinával való átoltottság alig éri el a 25 százalékot. A Dr. Milan Jovanovic Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint az elmúlt időszakban 

25 kanyaróval fertőzött embert regisztráltak Szerbiában.

Szendrőn eddig összesen 24 kanyarós esetről számoltak be, közülük 14 két év alatti oltatlan gyermeknél, három óvodás korúnál és hét olyan felnőttnél azonosították a betegséget, akik oltatlanok, vagy akik hiányos oltási dokumentációval rendelkeznek. A fertőzés két gyermeknél tüdőgyulladást okozott.

A Belgrádtól mintegy 50 kilométerre délkeletre, a Duna jobb partján található Szendrőn január 12-én jelentették be, hogy kanyarójárvány van. Már akkor fokozták készenlétüket a szerbiai egészségügyi hatóságok, melyeket különösen aggasztott, hogy az országban csökkenést mutat a fertőző betegség ellen beoltottak aránya.

Szerbiában legutóbb 2017-ben és 2018-ban volt kanyarójárvány, amikor mintegy 5 800 beteget és 15 halálesetet regisztráltak, ekkor egy újszülött is életét vesztette a kór miatt.