Rendőrnek álcázhatta magát a pesavári mecsetrobbantás elkövetője

2023.02.04. 15:04
Rendőri egyenruhát viselhetett a pesavári mecsetrobbantás elkövetője, hogy átjuthasson a biztonsági ellenőrzésen – jelentette be az északnyugat-pakisztáni Haibár-Pahtunhva tartomány rendőrkapitánya csütörtökön.

„Elismerem, hogy biztonsági hibáról van szó. Az embereim nem tudták megakadályozni (a merényletet), és ez az én hibám” – jelentette ki Moazzam Dzsah Anszári újságírók előtt.

Elmondta azt is, hogy a hatóságoknak „meglehetősen jó” információik vannak az öngyilkos merénylő személyazonosságáról a holttest feje és a biztonsági kamerák felvételei alapján.

Hozzátette, hogy a merénylő motorkerékpáron, bukósisakkal a fején érkezett a mecsethez, majd útbaigazítást kért, és elindult az épület felé. A rendőrök azért nem ellenőrizték, mert azt hitték, egy társukról van szó. A rendőrkapitány hozzátette, hogy a merénylő nem egyedül tervelte ki tettét, egy egész hálózat állt mögötte.

Az Afganisztánnal határos tartomány székhelyén, Pesavárban hétfőn követtek el öngyilkos merényletet egy mecsetben, a terrortámadásban több mint százan meghaltak. Az áldozatok nagy része rendőr, a mecset ugyanis a környéken élő rendőröknek és azok családjának épült, és egyébként éppen ezért a környéken szigorú biztonsági szabályok voltak érvényben.

Idzsáz Hán, Pesavár rendőrfőnöke elmondta, hogy a nyomok alapján sok embert őrizetbe vettek. Hozzátette: azt sem zárják ki, hogy belső segítsége volt a merénylőnek, de egyelőre több információt a folyamatban lévő nyomozás miatt nem osztanak meg.

Az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása

Évek óta a hétfői volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet az ország biztonsági erői ellen követtek el. Noha a régióban legaktívabb militáns csoport, a pakisztáni tálibok (Tehrík-i-Talibán Pakisztán, TTP) tagadta, hogy köze lenne a robbantáshoz, felmerült annak a gyanúja is, hogy a csoport egyik szakadár frakciója, a Dzsamaat-ul-Ahrár (Szabadon Közössége) számlájára írható a merénylet.

Ez a csoport a felelős a többi között a Pakisztán keresztény kisebbsége ellen elkövetett legsúlyosabb terrortámadásért: 2013-ban egy pesavári keresztény templomban a csoport két öngyilkos merénylője robbantotta fel magát. A terrortámadásnak 127 halottja és több mint 250 sebesültje volt – számolt be az MTI.