BL-győztes magyar csapat rekedt Törökországban

DKRCS20230107009
2023.02.06. 15:00 Módosítva: 2023.02.06. 15:11
A külügyminisztériumnak egyetlen olyan magyar személyről van tudomása, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatosan tartják a kapcsolatot. Szijjártó Péter délután fél 3-kor közölte: a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata Törökországban van, velük a nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll, az esti órákban Isztambulból fognak hazautazni.

„Zajlik a kormányülés, azonban egy külpolitikai témával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást adni. Törökországból továbbra is rendkívül szomorú híreket kapunk az elmúlt órákban lezajlott földrengés következményei kapcsán. Talán 80-90 évvel ezelőtt volt egy ennél jelentősebb és súlyosabb földrengés, ez minden bizonnyal Törökország közelmúltbeli történelmének második legsúlyosabb következményekkel járó földrengéssorozata, hiszen utórengéseket Törökország területének különböző pontjairól azóta is jelentenek” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő délután fél 3-kor. A külügyminiszter élő Facebook-videójában hangsúlyozta: imént beszélt török külügyminiszter-kollégájával, kifejezte részvétüket a több mint ezer eddig ismertté vált halálos áldozat miatt.

Jelezte, hogy Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni annak érdekében, hogy sikeres legyen a túlélők utáni kutatás és aztán a sebesültek ellátása, illetve a sérült infrastruktúra helyreállítása. Szijjártó Péter elmondta, az ankarai nagykövetségen is érzékelhető volt a földrengés vagy utórengés, a nagykövet elrendelte az épület kiürítését egy átmeneti időre. A külügyminisztérium statikust küldött annak érdekében, hogy megvizsgálja az épületet, és szakmai álláspontot mondjon az állapotáról.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot a Törökországban lévő magyarokkal

„Jeleztük a Törökországban tartózkodó magyar állampolgároknak, akik közül 213 jelentkezett konzuli védelemre, hogy az ország mely területeit ne látogassák. Egy olyan magyar személyről van egyelőre tudomásunk, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatos a kapcsolat. Azt kérem, ha van olyan magyar állampolgár, akiről tudomásuk van, hogy katasztrófa által sújtott területen van, jelezzék! A konzuli védelemre jelentkezettek között egyelőre ilyen személy nincs” – mondta a külügyminiszter, aki hozzátette:

A Győri ETO női kézilabdacsapata tartózkodik Törökországban, velük a nagykövetség folyamatos kapcsolatban van, az esti órákban Isztambulból fognak hazautazni, illetve a Ferencváros korosztályos labdarúgócsapata tartózkodik még edzőtáborban az országban, ők a tervek szerint a hét második felében érkeznek haza, velük is folyamatos a kapcsolattartás. 

A külügyminiszter elmondta, hogy a katasztrófavédelem koordinálásában létrejött az az ötvenfős kutatóalakulat, amelynek soraiban hat orvos is található, akik még ma elindulnak Törökországba. A legfontosabb most az, hogy a romok alatt rekedteket megtalálják és megmentsék. A külügyminisztérium ennek érdekében több civil és segélyszervezettel is felvette a kapcsolatot, kapacitásukat lejelentették. Szijjártó Péter végezetül elmondta: Szíria területein is pusztító volt a földrengés, több közösséggel is kapcsolatban állnak, az elkövetkezendő napokban az ő segítségüket is napirenden tartják. 

„Jól vagyunk, biztonságban vagyunk, a földrengés epicentruma innen 800 kilométerre volt” – közölte hivatalos Facebook-oldalán a Ferenvárosi Torna Club Antalyából este 6 óra körül. Palásthy Norbert elmondta, hogy folyamatos kapcsolatban van a konzulátussal, akik mindenben segítenek nekik. Hozzátette, hogy a gyerekek és a munkatársai is mind jól vannak, és remélik, hogy mindenki biztonságban haza tud menni az edzőtáborból szombaton.

Hatalmas pusztítás Törökországban és Szíriában

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A földrengéseknek már több mint háromezer halálos áldozata van, és több mint tizenötezren sérültek meg.

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez. 

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Az AFP hírügynökség szerint halálos áldozatok száma már több mint 783-ra emelkedett Szíriában, míg a sérülteké 1000-re.

(Borítókép: A győri csapat játékosai ünnepelnek a női kézilabda Bajnokok Ligája B csoportjában a 10. fordulóban játszott Győri Audi ETO KC–Storhamar HE-mérkőzés után a győri Audi Arénában 2023. január 7-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport