18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Parancsnokukra támadtak a Wagner-csoport katonái, lapáttal ütötték-verték

GettyImages-1239620902
2023.02.07. 19:00

Rendkívüli videófelvételt tett közzé a napokban Ukrajna. A drónnal készített képkockákon az látható, hogy orosz harcosok elhurcolják súlyosan sebesült parancsnokukat a csatatérről, majd – egy lapátnak tűnő eszközzel – ütlegelni kezdik.

Az incidenst az Ukrajna keleti részén található Bahmut város közelében rögzítették, ahol hónapok óta heves harcok dúlnak. A The Guardian azt írja, a videón az orosz Wagner-zsoldoscsoport katonái szerepelnek, akik a szerencsétlenül járt parancsnokot később egy pajta mellett dobják a földre.

Az azonban tisztázatlan, mi történt ezután a sérült harcossal.

A jelenet ugyanakkor egybecseng az orosz zsoldosegységek alacsony moráljáról szóló jelentésekkel.

Kivégzéssel fenyegetik őket

A felvételt – amely hétfőn került fel az ukrán közösségi média csatornáira – a hét elején készítette a Szeneka különleges szakasz egyik drónos egysége.

A Bahmutban és környékén harcoló ukrán katonák elmondása szerint a Wagner-csapatok hullámokban támadnak a védőkre. Emellett olyan hírek is szárnyra keltek, hogy kivégzéssel fenyegetik őket, ha nem nyomulnak előre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédében azt mondta, az ukrán egységeknek mindeddig sikerült visszaverniük az oroszok kísérleteit arra, hogy bekerítsék Bahmutot, és áttörjék a védelmét.

Hálás vagyok minden harcosnak, aki ellenálló képességével biztosítja az ellenakciót

– jelentette ki Zelenszkij, majd hozzátette, hogy hétfőn a hadsereg vezérkarával tartott megbeszélésen a lőszerellátás „kulcskérdését” is sikerült megvitatnia.

Egyre bizonytalanabb a helyzet

A védelmi stratégiákat kutató központ kijevi szakértője szerint az orosz katonai parancsnokság nemrég változtatott a taktikáján Bahmutban. Elmondása szerint a katonák most folyamatos és hullámszerű támadásokat indítanak, amelyek néha 10 órán át tartanak.

Valamint eddig a Wagner-osztagok az orosz 106. légideszant-hadosztály csapataival együtt próbálták megrohamozni az északi területeken lévő ukrán állásokat, de a város keleti részén is heves harcok folytak. Délen pedig az orosz erőknek egy meglepetésszerű támadás után 500 métert sikerült előrenyomulniuk – állítja a szakértő.

A The Guardian azt írja, Bahmut megtartása egyre bizonytalanabbnak tűnik az ukránok számára. A legtöbb elemzés szerint az ukrán egységek kénytelenek lesznek visszavonulni, ha az orosz csapatok elfoglalják a T0504-es autópályát – amely kulcsfontosságú utánpótlási útvonal –, vagy áttörnek a berhivi víztározóhoz.

(Borítókép:  Pierre Crom / Getty Images)