Az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetékeket?

32K88T9-highres
2023.02.08. 17:26
Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró szerdán megjelent cikke szerint az amerikai haditengerészet búvárai tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2 gázvezeték alatt. Állítása szerint a műveletről szóló döntést Joe Biden hozta meg.

Az amerikai haditengerészet búvárai a Baltops hadgyakorlat leple alatt tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2 gázvezeték alatt – állítja Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró szerdán megjelent cikkében.

Mint írta, a műveletről szóló döntést személyesen Joe Biden amerikai elnök hozta meg, miután kilenc hónapon át tárgyalt a nemzetbiztonsággal foglalkozó kormányzati tisztviselőkkel, többek között Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, Antony Blinken külügyminiszterrel, valamint Victoria Nuland politikai ügyekért felelős államtitkárral.

Az újságíró szerint az amerikai haditengerészet azt javasolta, hogy tengeralattjáróval robbantsák fel a gázvezetéket, az amerikai légierő pedig azt fontolgatta, hogy repülőgépről, egy távdetonátorral ellátott bombát dobjanak le. Állítólag

a fő kérdés nem az volt, hogy végrehajtsák-e a műveletet, hanem hogy hogyan lehet úgy kivitelezni, hogy ne maradjon nyoma

– írta Hersh egy meg nem nevezett, a művelet tervezéséről közvetlen tudomással bíró forrásra hivatkozva. Az újságíró megkeresésére válaszolva

a Fehér Ház és a CIA illetékesei kategorikusan tagadták az információt.

Korábban is felmerült az Egyesült Államok bűnössége

Az Északi Áramlat 2-nél először 2022. szeptember 26-án figyeltek meg szivárgást, amikor hirtelen csökkenni kezdett a nyomás a vezetéken. Három nappal később újabb gázszivárgást észlelt a svéd parti őrség az Északi Áramlat 2 gázvezetéken. A szakértők már ekkor úgy látták, kizárt, hogy maguktól hibásodtak meg a vezetékek, azt gyanították, valaki szándékosan rongálta meg őket.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova egy műsorban fel is szólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy válaszoljon a kérdésre: ami szeptember 25-én és 26-án a gázvezetékekkel történt, az a korábbi fenyegetések valóra váltása-e Washington részéről?

Zaharova arra emlékeztetett, hogy az incidens Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében történt, amelyet teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőriznek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője felvetette az állami szintű terrorcselekmény lehetőségét csütörtökön az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéket megrongáló rendkívüli eseményekkel kapcsolatban. Az orosz szóvivő „példátlan jellegű” eseményeknek nevezte az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetéken történt incidenseket.

(Borítókép: Az Északi Áramlat gázvezeték szivárgása 2022. szeptember 27-én. Fotó: Handout / Swedish Coast Guard / AFP)