Megosztotta a közvéleményt Joe Biden évértékelője

GettyImages-1246878546
2023.02.08. 19:41
Általános vélekedés szerint nem túl sok konkrétum hangzott el, viszont úgy tűnik, hogy a nézők jelentős részét összességében meggyőzte Joe Biden évértékelője.

Többen már a beszéd alatt is véleményt nyilvánítottak

Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint kedd este tartotta hagyományos évértékelő beszédét (State of the Union). Ahogy arról már az Indexen is beszámoltunk, az elnök a konkrét intézkedéseket hangsúlyozta, a fókuszba pedig még inkább bekerült Kína a feltételezett kémléggömb miatt.

A Fehér Ház úgy véli, hogy a nagyon konkrét kérdésekre – mint például a fogyasztói árakon lévő felesleges járulékok megszüntetése vagy a technológiai cégek megfékezése – összpontosítva a politikát különösebben nem követő amerikaiakat is sikerül megcélozni, emellett szerinte a Kína elleni fellépés azon ritka területek egyike, ahol kétpárti támogatásra találhat.

Félreértés ne essék: ahogy azt múlt héten világossá tettük, ha Kína fenyegeti a szuverenitásunkat, cselekedni fogunk országunk védelmében. És ezt meg is tettük

– jelentette ki Biden.

Az első 45 percben nyugodt volt a hangulat, de amikor Biden elkezdte a republikánusokat a társadalombiztosítást megnyirbáló terveik miatt bírálni, ez megváltozott. Vádjai provokálták a republikánusokat, akik többszöri bekiabálásban hazugnak nevezték az elnököt.

Ez önmagában nem volt példa nélküli. Ami ezután történt, az inkább: Biden belement a vitába, és válaszolt az őt heccelőknek. Kevin McCarthy képviselőházi házelnök korábban megígérte, hogy tisztelettel fog viselkedni Bidennel – és erre buzdította republikánus kollégáit is,

viszont amikor olyan törvényhozók, mint Marjorie Taylor Greene georgiai képviselő félbeszakította Bident, McCarthy hallgatott.

A Republikánus Párt részéről Biden beszédére Sarah Huckabee Sanders arkansasi kormányzó válaszolt, aki 40 évével az ország legfiatalabb kormányzója.

A választóvonal Amerikában már nem a jobb- és a baloldal között húzódik. A választás a normális és az őrült között van

– mondta Sanders, aki azzal vádolta a Biden-kormányt, hogy „jobban érdeklik a fantáziák, mint a valóság, amellyel az amerikaiaknak nap mint nap szembe kell nézniük”, és erősen támaszkodott a kultúrharc kérdéseire, amelyeket állítása szerint „nem pártja kezdett el, és soha nem is akart megvívni”.

Sok gazdasági kérdés maradt megválaszolatlan

„Nyilvánvalóan nem fogja rávenni a republikánusokat, hogy egyetértsenek a politikai irányultságával kapcsolatos kérdésekben, a megosztott kormány miatt pedig Biden elnöknek nagy kihívással kell szembenéznie a jövő évi választásokon” – nyilatkozta Tua Teng, az új-zélandi CMC Markets piaci elemzője a Reutersnek.

Más elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy Biden és köre az infláció mérséklődését várja. Ugyanakkor mégis ott van az a kockázat, hogy ha a gazdaság serkentése túlzott méreteket ölt, miközben a munkaerőpiac szűk, az gondot jelent a rövid távú kamatlábaknál.

Érdekes a Kínával való kereskedelem is. Naka Matsuzawa, a tokiói Nomura stratégiai igazgatója így fogalmazott: „Bidennek egyértelműbbnek kell lennie azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogják az ellátási láncot Kínától távolabb helyezni.”

A Kínával folytatott kereskedelem jelenleg még mindig növekszik, nem pedig csökken.

Minden képviselőnek maga felé hajlik a keze

„A ma esti évértékelő egy dolgot mutatott meg: itt az ideje, hogy az új republikánus vezetés visszavezesse nemzetünket ahhoz az erőhöz és jóléthez, amellyel a Trump–Pence-kormányzat alatt rendelkeztünk” – írta a Twitterre Mike Pence, aki Donald Trump helyettese volt.

A demokrata posztok sem maradhattak el. Katie Porter kaliforniai demokrata képviselő például ezt írta a közösségi oldalán:

„Ma este Joe Biden volt a legjobb. Személyes beszédet mondott, progresszív, népszerű elképzeléssel hazánkról. Az amerikaiak számítanak ránk, hogy biztosítjuk a versenyt, a fogyasztóvédelmet és a vállalati elszámoltathatóságot. Velem is számoljatok.”

A CNN által végzett közvélemény-kutatás szerint

a Joe Biden elnök beszédét néző amerikaiak 72 százaléka vélekedett pozitívan, 34 százalékuk pedig nagyon pozitívan.

Ez a szélesebb körű, de mérsékelt lelkesedés mintája nagyon hasonló Biden tavalyi beszédének fogadtatásához. 2022-ben a beszédet figyelők 71 százaléka reagált pozitívan, 41 százalékuk pedig nagyon pozitívan.

A nézői reakciók jó eredményei jellemzők a kongresszushoz intézett elnöki beszédek esetében. Az elmúlt években a legtöbb néző pozitív reakcióról számolt be Donald Trump, Barack Obama és George W. Bush beszédeinek esetében elnökségük harmadik évében. Viszont a Biden beszédére nagyon pozitívan reagálók 34 százalékos aránya a legalacsonyabb a CNN 1998-ban elindított közvélemény-kutatásai tekintetében.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Jacquelyn Martin / AP / Bloomberg / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Árfolyam