Sárga csillagot viselő Simpson család jelent meg a holokauszt-emlékmű falán Milánóban

2023.02.08. 13:06
A holokauszt nemzetközi emléknapja előtt a milánói holokauszt-emlékmű külső falain a Simpson család szereplőinek falfestményei kerültek, a náci uralom alatti zsidókként ábrázolva.

A Shoah Memorial Foundation szerint a falfestményeket festő ismert olasz popművész nem kereste meg őket a képsorozat megalkotása előtt, amelynek némelyikén Homer, Marge, Bart és Lisa Simpson úgy látható, mintha koncentrációs táborokban lennének − írta meg a NeoKohn

Nem voltunk bevonva a döntési folyamatba, és tegnap reggel találtuk meg a festményt mindenki mással együtt

– mesélte a szervezet szóvivője a Jewish Telegraphic Agencynek pénteken.

Az alapítvány végül nem bánta a gesztust.

Értékeljük a mögötte álló jó szándékot, és nem tartjuk különösebben károsnak

– mondta Roberto Jarach, az alapítvány elnöke.

Az emlékmű a Milano Centrale, a város főpályaudvarának 21-es peronján található. Innen 1943-ban mintegy 1200 zsidót deportáltak náci táborokba. A festményeket AleXsandro Palombo készítette, aki általában a populáris kultúra figuráinak felhasználásával dolgoz fel.

Ezek a művek vizuális botlatókövek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy újra lássuk azt, amit már nem látunk. A legszörnyűbb dolgok is valósággá válhatnak, és a művészetnek kötelessége emlékeztetni rájuk

– írta Palombo.

Tavaly márciusban Palombo egy Anna Frankot ábrázoló falfestményt festett egy milánói utcára, amin a lány egy Z betűs papírt éget el. A betűt az orosz hadsereggel hozták összefüggésbe az ukrajnai invázió után.