A török ellenzék Erdogant hibáztatja a földrengés okozta katasztrófáért

GettyImages-1246711015
2023.02.08. 20:59
A legfőbb ellenzéki vezető Recep Tayyip Erdogant hibáztatja amiatt, hogy ekkora pusztítást okozott a földrengés. A török elnök szerint azonban egy ilyen időszakban nem kéne politikai érdekből negatív kampányt folytatni ellene.

Törökországban sokan a kormányt teszik felelőssé a földrengés okozta katasztrófáért, emiatt egyre nagyobb az elégedetlenség. Úgy vélik, az épületek nem voltak statikailag felkészítve egy ilyen rengésre. A török katasztrófa- és vészhelyzetkezelő hatóság (AFAD) lassú reagálását is bírálták – írja a BBC.

A legfőbb ellenzéki vezető is Recep Tayyip Erdogant hibáztatja, a török elnök szerint azonban nem lehet felkészülni egy ekkora katasztrófára, és provokátoroknak nevezte azokat, akik azt állították, hogy egyes területeken egyáltalán nem láttak biztonsági erőket.

Ha van valaki, aki felelős ezért, az Erdogan

– mondta Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb török ellenzéki párt vezetője.

Erdogan szerint azonban most a szolidaritásnak van itt az ideje, és nem érti, hogy egy ilyen időszakban az emberek miért folytatnak politikai érdekből negatív kampányt. Ugyanakkor elismerte, hogy voltak kezdeti problémák, de „a helyzetet már ellenőrzés alatt tartják”.

A BBC arról is számolt be, hogy

Törökországban korlátozzák a Twitterhez való hozzáférést,

és egyes feltételezések szerint ez a kormányra nehezedő nyomás miatt történhetett. Szerda délután több nagy internetszolgáltató hálózatán is elérhetetlenné vált a felület.

A földrengéssel kapcsolatos szerdai hírösszefoglalónkat ezen a linken éri el.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan 2023. február 1-jén. Fotó: Mustafa Kamaci / Anadolu Agency / Getty Images)