Idős nagymamát mentett ki a romok alól a magyar mentőcsapat

GettyImages-1246950644
2023.02.09. 18:22

„Yallah és hórukk hangzik egyszerre két nyelven, mielőtt a baptista mentőcsapat a török kollégák segítségével kiemeli a romok alá szorult nagymamát, aki idős kora ellenére két napig kitartott. Hála!” – írta közösségi oldalán a szervezet.

A mentőcsapatok a kutatás-mentés során egy kiskutyát is kiemeltek a romok alól.

A hét elején az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófája sújtotta Törökországot és Szíriát

Hétfőn hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A földmozgást több utórengés is követte, amelyek hatalmas pusztítást végeztek. Országszerte több ezer épület dőlt össze.

A hatóságok jelentése szerint az anyagi kár gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Több település jóformán teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

A belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, több mint 5500 speciális járművel és munkagéppel végzik a munkálatokat, 5700 tagból álló nemzetközi csapat dolgozik a területen.

Magyarországról is több csapat érkezett az országba, eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki, és több tucat holttestet találtak. 156 fő és 26 kutya alkotja a magyar kontingenst.

(Borítókép: Ercin Erturk / Anadolu Agency / Getty Images)