Gabrielle nagy pusztítást végezhet – új szubtrópusi ciklon jelent meg

2023-02-03T072434Z 316388157 RC2I3Z90YZT2 RTRMADP 3 NEWZEALAND-W
2023.02.09. 07:53 Módosítva: 2023.02.09. 09:57
A január az elmúlt 170 év legcsapadékosabb hónapja volt Auckland környékén. Néhány területen annyi eső esett egyetlen január végi napon, mint amennyi egész nyáron szokott. Közben pedig megjelent egy új trópusi ciklon a Korall-tengernél, amely még a héten elérheti az új-zélandi Északi-szigetet.

A Gabrielle trópusi ciklon az ausztrál régió idei ciklonszezonjának harmadik elnevezett viharaként alakult ki a Korall-tengeren. 

A helyi előrejelzés a Norfolk-sziget közelében súlyos, 3-as kategóriába sorolta,

mielőtt Új-Zéland felé vonult volna tovább. A ciklon további heves esőzéseket hozhat az új-zélandi Északi-sziget egyes részein, különösen Auckland környékén, ahol a közelmúltban rekordmennyiségű csapadék esett.

Magyar idő szerint szerda reggel a trópusi ciklon központja körülbelül 305 kilométerre keletre helyezkedett el a Willis-szigettől és körülbelül 690 kilométerre észak-északkeletre Mackaytól (Queensland, Ausztrália). A 10 percnyi időegység alatt mért átlagos szélsebesség akkoriban 75 kilométer per óra volt, a széllökések 100 kilométer per órásak voltak, az egyperces tartós szél pedig 85 kilométer per órás volt – írja a The Watchers.

A minimális központi légnyomás mért értéke 990 hektopascal volt, és a ciklon 13 kilométer per órás sebességgel haladt délnyugati irányba. Gabrielle várhatóan délnyugat felé vonul tovább a tenger felett, majd csütörtökön ismét délkelet felé kanyarodik, és valószínűleg Új-Zéland felé tart majd. Ezen a pályán folytatja, mígnem megközelíti Northlandet valamikor vasárnap késő este.

Bár mire az Északi-sziget felső részéhez közeledik, elveszíti trópusi jellemzőit, várhatóan még mindig intenzív hatásai lesznek

– mondta Mmathapelo Makgabutlane, az új-zélandi MetService meteorológusa, aki hozzátette: heves esőzésre, viharos szélre kell számítani, ezért nem ajánlott a helyieknek a tengerpartnál vagy környékén tartózkodni.

Továbbra is nagy bizonytalanság övezi a Gabrielle trópusi ciklon pontos útját Új-Zéland felé, és a várható természeti csapások alakulását az elkövetkező napok történései határozzák meg. „A légköri feltételek enyhe változása befolyásolhatja a Gabrielle trópusi ciklon nyomvonalát és sebességét, utóbbiak pedig a várható hatások intenzitását és helyét szabhatják meg” – tette hozzá a meteorológus.

Négy halálos áldozata van az áradásoknak

Auckland környékén jelenleg nem biztonságos az élet, miután a régiót rendkívüli esőzések és hatalmas áradások sújtották. Az Északi-szigeten fekvő új-zélandi városban és környékén 

a január az elmúlt 170 év legcsapadékosabb hónapja volt.

Az árvíz a lakosság figyelmét a hagyományos csapadékvízrendszerek természetalapú alternatíváira helyezte.

Az áradások nagy pusztítást végeztek, január végén négy ember meghalt, ekkor rendkívüli állapotot hirdettek a térségben. 

Volt olyan terület, ahol egy nap alatt annyi eső esett, mint amennyi egész nyáron szokott.

A The Watchers információi szerint az aucklandi repülőtér közelében található meteorológiai állomás január 27-én 245 milliméternyi leesett csapadékot jegyzett fel, ami több mint 50 százalékkal múlta felül a korábbi 161,8 milliméteres rekordot. Ugyanezen a napon az aucklandi Albert Parkot 280 milliméternyi eső áztatta 24 óra alatt, és 211 milliméter kevesebb mint hat óra alatt.

Összességében Közép-Aucklandben az éves csapadék több mint 45 százaléka esett le mindössze egy hónap alatt, ahol az éves átlag 1190 milliméter. Ez több mint 8,5-szerese egy átlagos januárinak és több mint 2,5-szerese egy teljes nyárnak.

Az áradások következtében sok százan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat, valamint több tucat ház is összedőlt vagy nagy károkat szenvedett. A repülőgépjáratokat törölték, miután az Aucklandi Nemzetközi Repülőteret is elárasztotta a víz, és ezért be kellett zárni a létesítményt, így ezrek rekedtek külföldön.

Természetalapú alternatívák

Az aucklandi áradások a közvélemény figyelmét a hagyományos csapadékvízrendszerek természetalapú alternatíváira helyezték. A hálózat jelentős része elöregedett, és egyre nagyobb nyomás nehezedik a szolgáltatókra a folyamatos urbanizáció és a növekvő csapadékintenzitás miatt. A természetalapú megoldások, mint például a beszivárgó medencék, tavak és vizes élőhelyek, a jelenlegi csőalapú árvízvédelmi rendszereik kiegészítéseként kerültek előterjesztésre. Ezek azonban önmagukban nem lesznek elegendők. Ezenkívül fel kell tárni az alacsony kockázatú infrastruktúrát, amely hatékonyabban vezeti el és tárolja a vizet, továbbá irányított visszavonulást kell bevezetni a sérülékeny területeken, valamint folyamatos karbantartás és korszerűsítés szükséges a meglévő lefolyóhálózatokon.

(Borítókép: A heves esőzések áradást okoztak Aucklandben 2023. január 27-én. Fotó: Monte Christo NZ / REUTERS)