18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szívfacsaró beszámoló Törökországból, az utolsó pillanatig küzdöttek a magyarok a 15 éves Aliért

330496120 533963198834254 7864782087243002974 n
2023.02.11. 08:47
Törökországban 20 665-re emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma szombat kora reggelre. Az áldozatok között van a 15 éves Ali is, akiért a Pest megyei kutató-mentők küzdöttek minden erejükkel 36 órán keresztül – mindhiába. Mint írták, a kisfiú halála mindenkit megrázott, eddig nem beszéltek arról, amit láttak. Most azonban felfedték, mi történt pontosan.

Ali a családjával egy 5 emeletes épület harmadik emeleti lakásában lakott, amikor a földrengés történt. A ház összedőlésének pillanatában már a lépcsőházban voltak, így az egész család 2-3 négyzetméteren helyezkedett el a romok alatt. A mentőcsapat tagjai a katasztrófa után 32 órával találták meg a családot.

Egymáson átesve, összeszorulva, egymásba akadva, födémek által összenyomva találtunk rájuk 6-7 méter mélyen. Hárman akkor még éltek. Megfeszített munkával lejutottunk hozzájuk, de ami ott fogadott minket arra nincsenek szavak. A gyermek haldokló édesapja elzárta a testével az utat Alihoz és testvéréhez. Rajta tudtuk, hogy nem tudunk segíteni, így kerülőutat kerestünk és szép lassan elértük a gyermeket, akinek idő közben a lánytestvére is meghalt

– olvasható a szombat reggel kiadott beszámolóban.

Visszaemlékezésük szerint a negyedik rokonuk Alin feküdt, de ő az élettel összeegyeztethetetlen sérülései miatt azonnal meghalt.

Testével nyomta össze a gyermeket, Miközben a kisfiú testére egy ajtó és több tonnányi súly nehezedett. Ali a holttest fogságába került, lábai pedig egy áthidaló alá szorultak.

„Hosszú, 36 órás küzdelemmel 4 irányból próbáltuk menteni a gyermeket, akivel végig kommunikáltunk, hol nyugtattuk, hol viccelődtünk. Fogtuk a kezét, itattuk, bíztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni a szorult helyzetből. A mentés során utolsó esélyként felmerült Ali lábainak az amputálása is, így konzultációra kihívtuk a holland csapat orvosait is, de a szűk hely miatt szerintük sem lehetett azt végrehajtani. Ali 38 óra közös küzdelem után örökre elaludt. Őt nem sikerült megmentenünk” – zárták írásukat a Pest megyei kutató-mentők.

Egy idős nőt sikerült megmenteniük a magyaroknak

A Baptista Szeretetszolgálat a török mentőcsapatok segítségével mentett ki egy idős nőt a törmelékek közül, aki a hét elején került a romok alá Törökországban.

„Yallah és hórukk hangzik egyszerre két nyelven, mielőtt a baptista mentőcsapat a török kollégák segítségével kiemeli a romok alá szorult nagymamát, aki idős kora ellenére két napig kitartott. Hála!” – írta közösségi oldalán a szervezet.

Hétfőn hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A földmozgást több utórengés is követte, amelyek hatalmas pusztítást végeztek. Országszerte több ezer épület dőlt össze.

A hatóságok jelentése szerint az anyagi kár gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Több település jóformán teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

(Borítókép: Pest megyei kutató-mentő Szolgálat)