Hazaérkezett a HUNOR mentőcsapat – egzotikus állatot is mentettek a magyarok Törökországban

D  YT20230213015
2023.02.13. 07:20
Hazaérkezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kutató-mentő csapata, a HUNOR Törökországból hétfőn kora hajnalban, az egység 17 túlélőt – köztük három gyermeket – mentett ki és 29 holttestet emelt ki a romok alól a földrengés által sújtott országban.

A mentőegységet szállító katonai gép hétfőn hajnalban, 0.20-kor landolt Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a többi között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta az érkezőket.

A csapat tagjainak köszöntése után a honvédelmi miniszter újságírók előtt megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a mentésben. „A magyar ember segít országon belül és országon kívül is, láthattuk ezt a koronavírus idején, az Ukrajnából érkező menekültek esetében és most Törökországban is” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hozzátette, a mentésben résztvevők a tudásuk legjavát adták, hogy segíthessenek. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, büszke arra, hogy azok a magyarok, akik kint voltak, bármikor tudásukat és bátorságukat adják, ha erre szüksége van az országnak.

Kitért a Magyar Honvédség állományára is, akik részben a repülőgépekkel a szállításban, valamint a magyar orvosokon keresztül voltak jelen. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a HUNOR és a többi magyar mentőegység veszélyes küldetést teljesített, de mindenki épségben és egészségben hazaért.

„Nagy hálával tartozunk nekik, mert a legfontosabbat tették, fizikailag és lelkileg is embert próbáló körülmények között életeket mentettek” – hangsúlyozta Rétvári Bence. Az államtitkár is megköszönte a résztvevők, a katasztrófavédők és a mentősök munkáját.

Megmutatták, hogy Magyarország mindenkinek tud segíteni, a világ bármely országában segítséget tud nyújtani

– fogalmazott.

Sok túlélőt mentettek ki a romok alól

A HUNOR február 6-án indult a földrengés által sújtott országba. Az 55 tagú mentőegység – tűzoltók, katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai – február 7-én kezdte a munkát és vasárnap délig dolgoztak a kárterületen, írja az MTI.

A mentőszervezet kinttartózkodása alatt 17 túlélőt, köztük három gyermeket mentett ki a romok alól. A 17 túlélő mellett 29 áldozat holttestét is kiemelték, emellett mentettek kutyát, macskát, papagájt egyaránt.

A TEK orvosai a katonaorvosokkal együttműködve a sürgősségi sátorban 16 ember egészségügyi ellátását végezték el, egy másfél éves gyermek állapotát stabilizálták. A TEK műszaki egysége a HUNOR állományával együtt végezte a kutatási feladatokat, tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Február 6-án 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A földmozgást több utórengés is követte, amelyek hatalmas pusztítást végeztek. Országszerte több ezer épület dőlt össze.

A hatóságok jelentése szerint az anyagi kár gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Több település jóformán teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is.

(Borítókép: Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Törökországból hazaérkezett Hunor kutató-mentő csapatának tagjai a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 13-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport