Valami készülődik keleten, lázadnak az orosz katonák

GettyImages-1247081730
2023.02.13. 20:42
A Tavrijszk Irányvédelmi Erők ukrán közös sajtóközpontjának szóvivője azt állítja, hogy Oroszország „a nagy offenzíva hetében” hatalmas veszteségeket szenvedett. Az orosz megszálló csapatok továbbra is próbálnak Vuhledar irányában előrenyomulni. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara is közzétette legfrissebb jelentését.

Az elmúlt héten az ukrán csapatok 130 orosz katonai felszerelést semmisítettek meg Vuhledar közelében – közölte Olekszij Dmitraskovszkij ezredes, a Tavrijszk Irányvédelmi Erők szóvivője.

Elmondása szerint az Ukrán Fegyveres Erők megsemmisítették a megszállók egyik harckocsizászlóalját a térségben. Emellett súlyos személyi veszteségeket szenvedtek az oroszok – írja az Obozrevatel.

A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők naponta 20 orosz haditechnikai eszközt semmisítenek meg Vuhledar közelében. Emellett megjegyezte, hogy a térségben a rakéta- és tüzérségi egységek pusztító csapásokat mértek Putyin csapataira.

Fellázadtak az oroszok

A szóvivő hozzátette, hogy az orosz Csendes-óceáni Flotta 155. tengerészgyalogos dandárjának katonái

a hatalmas veszteségek miatt fellázadtak.

A halott katonák holttesteit az oroszok a csatatérre dobják, pedig az Ukrzaliznicja vasúti vállalat 20 hűtőkocsit különített el, hogy a holttesteket az orosz határra szállítsák. Az Obozrevatel portál emlékeztetett arra, hogy az ukrán csapatok három nap alatt több tucat orosz tankot semmisítettek meg Vuhledar és Avdijivka közelében.

Az orosz katonák egyre többször tagadják meg a parancsot

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának közleménye szerint hétfőn az orosz hadsereg 2 rakéta- és 16 légitámadást indított Ukrajnában. Közölték azt is, hogy a Belarusz Köztársaság gyakorlóterein folytatódik Oroszország csapatainak harci kiképzése.

Hétfőn a Szumi, valamint a Harkiv régiókban található településeket ágyúzták az oroszok. Bahmut, Herszon és Zaporizzsja irányában is számos település került tűz alá

– írták.

Ugyanakkor hozzátették: egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor Oroszország mozgósított katonái – akik a Déli Katonai Körzet egyik egységében vannak – megtagadják a parancsot. Emiatt az Oroszország által ideiglenesen megszállt Donyeck régió területeiről a mozgósított férfiakat a második és harmadik vonalból kivonják, és kiképzőtáborokba küldik.

Arról is írtak, hogy a sebesült orosz katonákat az ideiglenesen megszállt Luhanszkban, egy kórház szülészeti osztályán látják el. Emellett a 3. Számú Gyermekkórház helyiségeit is katonai kórházzá alakították át.

liveuamap.com arról írt, hogy az orosz hadsereg aknavetőkkel lőtte Szumi régió határ menti településeit. Az alábbi térképen jól látszik, hogy Ukrajna mely területein zajlanak éppen támadások, és melyik terület az, amelyet már elfoglaltak az oroszok (piros). Ukrajna déli és keleti része már szinte teljesen orosz ellenőrzés alatt áll.

Névtelen.png
Fotó: liveuamap.com

Újabb offenzíva a láthatáron

Amint arról beszámoltunk, a harcok legutóbbi fellángolása közepette számos katonai elemző úgy véli, hogy a régóta várt orosz offenzíva már folyamatban van, és várhatóan felgyorsul, ahogy közeledik az invázió első évfordulója.

Valami készülődik keleten. Egyre több orosz katona érkezik a frontra

– mondta Jonatan Vseviov, az észt külügyminisztérium főtitkára.

Ukrán tisztviselők becslése szerint az országon belül tartózkodó orosz erők száma meghaladta a 300 ezret a tavaly szeptemberben kezdődött mozgósítást követően. Katonai elemzők szerint ez a szám valamivel alacsonyabb lehet, de még a konzervatívabb becslések szerint is lényegesen magasabb az orosz jelenlét Ukrajnában, mint amellyel az orosz erők tavaly februárban elkezdték Ukrajna megszállását. Az orosz katonák zöme Kelet-Ukrajnában koncentrálódik.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket ITT találja.

(Borítókép:  Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images)