18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

198 óra telt el, és még mindig találnak túlélőket a földrengés után

2023-02-14T075432Z 765615723 RC2VAZ9JO5NM RTRMADP 3 TURKEY-QUAKE
2023.02.14. 10:08
Már több mint 37 ezer halálos áldozata van a Törökországban és Szíriában egy hete történt földrengésnek. A mentőcsapatok továbbra is dolgoznak, és néhol még most is találnak túlélőket a törmelék alatt.

A Reuters szerint kedd hajnalra meghaladta a 37 ezret a halálos áldozatok száma a két országban. Mint írták:

  • Törökországban 31 643 halottról,
  • Szíriában pedig több mint 5700-ról tudnak már.

Most, amikor már több mint 200 óra telt el a földrengés óta, egyre kevesebb az esély arra, hogy valakit élve találjanak meg a romok alatt – de még mindig találnak túlélőket. A Reuters szerint Kahramanmaras városában kedd hajnalban, a földrengés utáni 198. órában egy 21 éves férfit és 17 éves öccsét mentették ki élve a romok alól (a 17 éves tinédzser mentéséről videó is készült, de ennek megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk).

Ugyancsak Kahramanmarasban és a földrengés utáni 198. órában mentettek ki egy 18 éves tinédzsert. A városban dolgoznak még egy nagyanya, valamint a lánya és csecsemő unokája mentésén, akikkel a mentőcsapatok fel tudták venni a kapcsolatot, de még nem tudtak hozzájuk férni egy háromemeletes épület romjai közt. Kahranmaras mellett Adiyaman és Hatay tartományaiban is van még néhány hely, ahol még életjeleket adnak a romok alatt rekedt emberek.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó szervezetének (OCHA) vezetője mindemellett azt mondta, hogy lassan tényleg véget ér a mentés szakasza. Az Al-Dzsazíra szerint Szíriában az ellenzéki irányítású területeken a White Helmets civilvédelmi csoport szintén közölte: leállítják a mentést, mert már nem látnak esélyt arra, hogy bárki is élve kerülhet elő a romok alól.

Az állatok is túlélhetik még 

Az al-Dzsazíra élő hírfolyamában arról számoltak be, hogy nemrég két kutyát is sikerült kimenteni a romok alól Törökországban. Az egyik állatot a gazdája maradványai mellett találták meg.

a romok közül kimentett állat alig akarta otthagyni a holttestet.

A mentett állatok gondozását nehezíti az is, hogy a földrengés által sújtott területeken hiány van a különféle állateledelekből, teljesen kiürültek az állatboltok.

Kormányülést tartanak Törökországban

Kedden, a szerencsétlenség óta először összeül Ankarában a török kormányzat. A tanácskozást ezúttal kivételesen nem az államfői palotában, hanem a katasztrófavédelem központjában tartják. Több olyan miniszter, aki a katasztrófa helyszínén tartózkodik, videóhívás keretében vesz részt az ülésen. Az egyetlen napirendi pont a február 6-ai földrengéssorozat – számolt be az MTI. 

(Borítókép: Ihlas News Agency (Iha) / Reuters)