Tragédiával végződött a kényszerleszállás Szahalin szigetén

2023.02.17. 12:13
Kényszerleszállást hajtott végre négy emberrel a fedélzetén egy helikopter az orosz távol-keleti Szahalin szigetén pénteken, a két pilóta egyike és egy utas meghalt, a másik utas megsérült, a másodpilóta sorsa egyelőre ismeretlen – közölte a helyi katasztrófavédelmi szolgálat.

A Robinson R44-es típusú helikopter a Juzsno-Szahalinszk, a Szahalini terület székhelye közelében magasodó Krasznaja-hegytől északkeletre hajtott végre kényszerleszállást. A tájékoztatás szerint a helikopter egy sziklának ütődött, majd kényszerleszállásba kezdett, de ennek során „keményen” landolt.

A sérült utast a regionális kórházba szállították, állapota közepesen súlyos. A másodpilóta sorsáról egyelőre nem tudni biztosat. A kutató-mentő munkálatokat megnehezítik a sziklás, havas terepviszonyok. A balesetet az előzetes vizsgálatok szerint a pilóta hibája okozhatta. A hatóságok a légi közlekedés szabályainak megsértése miatt büntetőeljárást indítottak – írja az MTI.

Szerdán az Egyesült Államokban következett be helikopterszerencsétlenség: autópályára zuhant és felrobbant a Nemzeti Gárda légi járműve. A rendőrség közleménye szerint a jármű a becsapódáskor robbant fel, és teljes egészében lángolt, amikor a tűzoltók kiérkeztek, akik a tüzet gyorsan eloltották, de túlélőt nem tudtak kimenekíteni. Az autópályán közlekedő járműveket a baleset közvetlenül nem érintette.