Újabb földrengések rázták meg Törökországot

2023.02.19. 06:40

Február 18-án több földrengést is észleltek az esti órákban. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) adatai szerint 19 óra előtt három perccel, majd 19 óra 10 perckor is földrengés volt az ország középső részén. Az előbbi földrengés 4,1-es erősségű volt, míg utóbbi 3-as erősségű volt. 

Ezt követően a legnagyobb földrengés 20 óra 31 perc tájban történt, és tíz másodpercig tartott, ugyancsak az ország középső régiójában. A földmozgást a közeli Adiyamanban és Gaziantepben is lehetett érezni. De károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Majd éjfél után 56 perccel újabb, 4,6-os erősségű földmozgást észleltek, hajnali négy óra után pedig egy 4,8-as erősségű földrengés volt.

45 ezerre nőtt az áldozatok száma

Február 6-án két, 7,7-es, valamint 7,6-os erősségű földrengés rázta meg Kahramanmaras tartományt. A földmozgás tíz tartományban és Szíriában okozott károkat, a halálos áldozatok száma meghaladta a negyvenezret.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Törökországban és Szíriában meghaladta a 45 ezret a halálos áldozatok száma. A törökországi halálos áldozatok száma 39 672, míg a szomszédos Szíriában több mint 5800 halálos áldozatról számoltak be.

Ahogy telik az idő, a tisztviselők egyre kevésbé optimisták, hogy a romok alatt rekedt embereket ki tudják menteni. Ennek oka részben az, hogy az emberi szervezet csak korlátozott ideig képes víz nélkül életben maradni, és a szakértők szerint a legtöbb mentés a katasztrófát követő első 24 órában történik.

De a NASA csúcstechnológiás eszközökkel, valamint az űrből is igyekszik segíteni a mentést Törökországban. Egy szívverés-érzékelő eszközt juttattak el az országba, hogy a romok alatt megtalálják a túlélőket.