Leálltak a mentési munkálatok, indul a romok feltakarítása a földrengés sújtotta területeken

339K48E-highres
2023.02.20. 14:36
Törökországban 41 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, a mentési munkálatok hétfőn leálltak. A török katasztrófavédelem közölte, hogy közel 13 ezer kotrógépet, darut, teherautót és más ipari járművet küldtek a rengés sújtotta területre.

A törökországi földrengések halálos áldozatainak száma meghaladta a 41 ezret, és várhatóan tovább fog emelkedni: az országban mintegy 385 ezer lakás semmisült meg vagy rongálódott meg, és sok ember még mindig nem került elő – számolt be hétfőn a török katasztrófavédelem (AFAD).

A legfrissebb adatok szerint 41 156 állampolgárunk halt meg a földrengések következtében Törökország 10 tartományában

– közölte a hivatal. 

A Reuters beszámolója szerint hétfőn leálltak a mentési munkálatok. A február 6-i földrengések több mint 46 ezer ember halálát okozták Dél-Törökországban és Északnyugat-Szíriában. Az AFAD közölte, hogy közel 13 ezer kotrógépet, darut, teherautót és más ipari járművet küldtek a rengés sújtotta területre.

A február 6-i törökországi és szíriai földrengések túlélői között mintegy 356 ezer terhes nő van, nekik sürgősen egészségügyi ellátásra van szükségük – közölte az Egyesült Nemzetek Népesedési Alapja (UNFPA) a hétvégén. A nők között 226 ezer törökországi és 130 ezer szíriai nő van, közülük 38 800-an a jövő hónapban fognak szülni.

Az évszázad természeti katasztrófája

Mint megírtuk, február 6-án két, 7,7-es, valamint 7,6-os erősségű földrengés rázta meg Kahramanmaras tartományt, amit az évszázad eddigi legnagyobb természeti katasztrófájaként is emlegetnek. A földmozgás tíz törökországi tartományban és Szíriában okozott károkat.

Ahogy telik az idő, a tisztviselők egyre kevésbé optimisták, hogy a romok alatt rekedt embereket ki tudják menteni. Ennek oka részben az, hogy az emberi szervezet csak korlátozott ideig képes víz nélkül életben maradni, és a szakértők szerint a legtöbb mentés a katasztrófát követő első 24 órában történik.

De a NASA csúcstechnológiás eszközökkel, valamint az űrből is igyekszik segíteni a mentést Törökországban. Egy szívverés-érzékelő eszközt juttattak el az országba, hogy a romok alatt megtalálják a túlélőket.

Antony Blinken további 100 millió dollár segélyt ígért

Antony Blinken amerikai külügyminiszter további 100 millió dollár (36 milliárd forint) amerikai segélyt ígért a két héttel ezelőtti török földrengések áldozatainak az újjáépítésre az övezetben vasárnap tett látogatásakor. Az amerikai tárcavezető török hivatali partnere, Mevlüt Cavusoglu oldalán helikopterről szemlélte meg a török–szíriai határtérségben február 6-án pusztító földrengés okozta károkat.

Az újjáépítés hosszú távú erőfeszítést igényel – jelentette ki Blinken a Hatay török tartományban tett utat követően. Az amerikai diplomácia vezetője szerint az újabb támogatás felét a Menekültügyi és Migrációs Vészhelyzeti Segélyalapból, másik felét pedig az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségén (USAID) keresztül folyósítják.

Elnézve a károk mértékét, a megsemmisült épületek, lakások és házak számát, masszív újjáépítési erőfeszítésre lesz szükség. A kutatás-mentés sajnálatosan véget ér. A helyreállítás elkezdődött, amit aztán egy masszív újjáépítési művelet fog követni

– emelte ki Blinken az amerikai–török Incirlik légi támaszponton nyilatkozva, amelyről összehangolják a humanitárius segélyezést. 

Joe Biden amerikai elnök pár nappal a katasztrófát követően 85 millió dollár (31 milliárd forint) segélyt jelentett be Szíria és Törökország számára. Washington mentőcsapatokat, gyógyszereket és felszerelést is küldött a térségbe.

(Borítókép:   Sameer Al-DOUMY / AFP)