Joe Biden: Az orosz elnök alábecsült bennünket, a NATO erősebb, mint valaha

339Q6GH-highres
2023.02.21. 17:50 Módosítva: 2023.02.21. 18:22
Az amerikai elnök háromnapos lengyelországi látogatáson tartózkodik. Az első nap azonban váratlanul elutazott Kijevbe, ahol találkozott és tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Kijevből hétfő este érkezett Varsóba. Ma egyeztetett a lengyel elnökkel, Andrej Dudával, majd kora este beszédet mondott.

Érdekes az amerikai elnök beszédének időzítése is, hiszen alig hat órával korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is tartott egy majdnem kétórás évértékelőt, amelyben például azt mondta, hogy ha ők nem támadják meg Ukrajnát, akkor a Nyugat indított volna támadást a Donbaszban, vagy szerinte nem az ukrán nép, hanem a Nyugat ellen harcolnak. Úgy vélte, hogy a Nyugat le akarja választania Ukrajnát Oroszországról, és a céljuk Oroszország kivéreztetése. Nos, ilyen hangolás után beszélt Varsóban az amerikai elnök.

Joe Biden előtt a lengyel államfő köszöntötte a varsói Királyi Vár kertjében összegyűlteket. Andrej Duda is felidézte az elmúlt év pusztításait, a megölt ártatlanokat, a lerombolt városokat, amelyek szerinte a II. világháború retteneteit idézik. A szabad világ ezt nem nézheti tétlenül. Duda emlékeztetett, hogy az amerikai elnök erőt mutatott azzal, hogy mert elmenni az ukrán fővárosba. A lengyel elnök azt mondta, egy éve, amikor megindultak az orosz tankok, mindenki azt hitte, hogy Ukrajna napokon belül elesik, de nem ez történt.

Ukrajna végül győzni fog, és az oroszoknak el kell tűnniük a megszállt területekről, és ehhez szükséges a nemzetközi összefogás. Duda utalt arra is, hogy ukrán menekültek milliót fogadták be, nemcsak Lengyelországban, hanem Európa szinte minden államában.

 Végül a lengyel vezető megköszönte az amerikaiak és a nemzetközi közösség fegyveres támogatását, amelyet Ukrajnának nyújtottak az elmúlt 12 hónapban. 

Joe Biden az ukrajnai háború évfordulójára emlékezve azzal kezdte, hogy éppen egy évvel ezelőtt, a háború kezdetén beszélt ugyanitt. Akkor az orosz támadás nemcsak Ukrajna erejét tesztelte, hanem a világ demokráciáit is. Putyin mit remélt? Vajon szemérmesen félrenézünk vagy segítünk. Aztán egy év alatt világossá vált az oroszok számára is, hogy a fél világ összefogott és támogatja Ukrajnát, ellenállnak a demokrácia elleni támadásnak, kiállnak a szuverenitás és a demokrácia mellett.

Putyin alábecsült bennünket – folytatta Biden. Azt hitte, a NATO-n belül repedések jönnek létre, de kiderült, a katonai tömb erősebb, mint valaha. Az elmúlt év bebizonyította, hogy a világ autokráciái fognak meggyengülni, és nem a demokráciák. 

Ukrajnát továbbra is támogatni fogjuk, és innen üzenem Putyin elnöknek, nem fáradtunk bele! Számunkra a szabadság a legfontosabb, és ezt az üzenetet vittem el tegnap az ukránoknak. Azt is mondtam, a diktátorok csak a brutalitást ismerik, de ezzel legritkább esetben győzik meg népüket.

Ez a mögöttünk maradt év az emberiség ellen elkövetett bűnökről is szólt. A megerőszakolt nőkről, az elhurcolt, elrabolt gyerekekről, a szétbombázott árvaházakról. És mindezek ellenére az orosz tankok megjelenése után egy évvel Ukrajna még mindig kitart.

Amikor az ENSZ-ben el kellett ítélni, amit Oroszország művelt, mindössze négy állam szavazott az oroszok mellett. A háborút Putyin kezdte, és egy szavába kerülne csak befejezni a háborút. Láthatja, hogy Ukrajna mögött nagyon komoly támogatás van, fegyverekben, ellátásban és gazdasági segítségben. És segítünk másként is – folytatta az amerikai elnök. Egyedül maga Lengyelország befogadott másfél millió menekültet a háború dúlta országból, és hasonló szimpátia övezi az ukrán ellenállást az Egyesült Államokban is.

Putyin háborúja globálisan is szenvedést hozott, elég, ha a világszerte mutatkozó élelmiszerválságra gondolunk.

De ne feledkezzünk meg azokról az ezrekről sem, akik már eddig is életüket áldozták hazájukért. És persze nemcsak a katonák, de a tanárok, munkások, parasztok is hős hazafiak Ukrajnában.

Emlékszem – elevenítette fel Biden –, amikor egy éve itt jártam, láttam az első menekülteket, a fáradt, rémült arcokat, félve a jövőtől. Rájuk is gondolok gyakran, és ez adott erőt, hogy 

összehozzuk az eddigi legnagyobb szabású és legkiterjedtebb szankciósort, amit valaha is összehoztak egy állam ellen.

Jövőre lesz a NATO alapításának évfordulós találkozója az Egyesült Államokban, amely reményeim szerint egy olyan katonai tömböt fog mutatni, amelyet az elmúlt évek nem meglágyítottak, hanem sziklaszilárddá keményítettek – hangsúlyozta Biden elnök.

A szabadságért folytatott küzdelmet pedig soha nem adjuk fel, azt végigvisszük – fejezte be beszédét az amerikai elnök, aki végül köszönetet mondott Lengyelországnak a segítségért.

(Borítókép: Mandel NGAN / AFP )  • Tippek
  • Babaváró hitel