Rasszista üzeneteket vetítettek egy holland városházára

2023.02.21. 12:36
A bevándorlókat szidták késő este egy holland városban. A rendőrség gyorsan reagált, a szélsőséges nézeteket képviselő elkövetők pár perc után elhagyták a helyszínt.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető, rasszista üzeneteket vetítettek hétfő este az eindhoveni városházára – adta hírül az MTI.

Az NlTimes hírlap tudósítása alapján olyan feliratokat lehetett olvasni a városháza falán, mint „biztosítanunk kell népünk túlélését és a fehér gyermekek jövőjét”, valamint „tartsátok fehéren Lampegatot”. A Lampegat egyébként Eindhoven karneváli időszakban viselt beceneve.

A vetítés egy összeesküvés-elméletekkel foglalkozó honlapra irányító linkeket is tartalmazott. Egy szemtanú szerint a kivetítés 22 óra 33 perc körül kezdődött, és körülbelül öt percig tartott. Mint mondta, a rendőrök igen gyorsan reagáltak. Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok őrizetbe vették-e az elkövetőket.

Hasonló esetek már történtek ez év elején Rotterdamban és Amszterdamban is. Szilveszterkor a rotterdami Erasmus hídra rasszista szövegeket vetítettek, február elején pedig antiszemita szövegeket világítottak az amszterdami Anne Frank-házra.