Bányaomlás volt Kínában, legalább két ember meghalt

2023.02.22. 15:05
Legalább két ember meghalt és több mint ötven tűnt el, miután összeomlott egy szénbánya Észak-Kínában. Járművek is a föld alá kerültek, eddig három embert sikerült kimenteni, de kettő már nem mutatott életjeleket.

Az állami média szerint legalább két ember meghalt és több mint ötvenen csapdába estek, miután az észak-kínai Belső-Mongólia autonóm régióban, Alsa Ligában beomlott egy szénbánya.

„A baleset szerda délután történt, és az előzetes vizsgálatok szerint több mint 50 ember rekedt a bánya alatt” – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

A mentők három embert hoztak ki, közülük kettő nem mutatott életjeleket. Más állami médiajelentések 57-re teszik az eltűntek számát, és azt mondták, hogy az omlás következtében járművek is a föld alá kerültek.

A CCTV állami televízió arról számolt be, hogy a Hszincsi Szénbányászati Vállalat által üzemeltetett akna „széles területén” történt az omlás – közölte az Al Jazeera.

Számos dolgozót és járművet temettek be a törmelékek

– jelentették a hatóságok.

Nagyon elavult a bányabiztonság

Belső-Mongólia a szén és más ásványi anyagok bányászatának egyik kulcsfontosságú régiója Kínában, ami a kritikusok szerint tönkretette a hegyekből, füves sztyeppékből és sivatagokból álló eredeti tájat.

A bányabiztonság Kínában javult az elmúlt évtizedekben, de még mindig gyakran történnek balesetek egy olyan iparágban, ahol a biztonsági protokollok gyakran lazák, különösen a legkezdetlegesebb helyszíneken.

Mintegy 40 ember dolgozott a föld alatt, amikor decemberben összeomlott egy aranybánya az északnyugati Hszincsiang régióban. Valamivel több mint a felüket sikerült megmenteni. 2021-ben 20 bányászt mentettek ki egy elárasztott szénbányából az északi Sanhszi tartományban, míg ketten meghaltak.