18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Brit katona beszélt arról, hogy kínozták meg az orosz fogságban

32JV7EA-highres
2023.02.23. 12:33
Az ukrán fegyveres erőket segítő brit katona, Shaun Pinner idézte fel, hogyan kínozták meg őt, amikor az oroszok fogságába került Kelet-Ukrajnában. Szerinte az Egyesült Királyságnak vadászgépeket kellene küldenie a frontra, és figyelmeztetett, hogy a béketárgyalás sem lehet opció, mert Vlagyimir Putyin bármikor felrúghatja azt.

Shaun Pinner az egyike annak az öt brit katonának, akik tavaly szeptemberben szabadultak ki az orosz fogságból egy fogolycserét követően. A Bedfordshire-ből származó férfi a reguláris katonai egységeknél szolgált Mariupolban, mielőtt elfogták őt az oroszok Kelet-Ukrajnában. A katona egy interjúban részletesen beszámolt az őt ért atrocitásokról.

Felidézte, hogy fogsága alatt elektromos sokkot is alkalmaztak ellene, amiről azt mondta: „Olyan volt, mintha az izmaim kipattantak volna a testemből. Másnap a lábaim kegyetlenül bedagadtak, vér szivárgott ki az ereimből.”

Shaun Pinner elmondása szerint olyan kíméletlenül bántak vele az oroszok, hogy nem tudott lábra állni a kínzások után. A hadifogoly elmesélte, hogy az egyik orosz szétszaggatta a nadrágját, hogy lássa, van-e valamilyen tetoválás a jobb lábán, majd kést döfött oda. „Vérben tocsogott a lábam, minden csupa vér volt alattam és körülöttem” – emlékezett vissza.

Sikítottam a fájdalomtól. Aztán 200 voltos feszültség ment át rajtam a székben, amiben összevissza ugrándoztam.

A brit katona a fronton átéltekkel és az Ukrajnában tapasztaltakkal kapcsolatban elmondta azt is, hogy a szemei előtt ürítettek ki egy iskolát, a gyerekeket pedig egy pincébe irányították. Hozzátette: nem sokkal később rakéta csapódott be az épületbe. Szerinte az oroszokat az sem érdekelte volna, ha a gyerekek bent lettek volna a tantermekben.

Adrenalin és félelem

Shaun Pinner felelevenítette azt a pillanatot is, amikor az orosz hadsereg átlépte az ukrán határt a háború legelején. Azt mondta: „Felment az adrenalin. Nem tudod, mi vár rád. Ilyenkor félsz, és nagyon ideges vagy.” Hozzátette: voltak olyan katonák mellette, akik egyáltalán nem féltek, bármi áron meg akarták védeni a hazájukat az oroszok támadásaitól, kegyetlenkedéseitől.

Pinner felszólította Nagy-Britanniát, hogy küldje el Ukrajnába a Volodimir Zelenszkij által kért vadászgépeket. „Folyamatosan támogatásra van szükségük” – fogalmazott a katona. Azt ugyanakkor elismerte, hogy nehéz kiképezni az embereket a vadászgépek használatára, főleg rövid időn belül.

„A feladás és a béke sem opció”

A Sky News összegzése szerint Pinner úgy látja, Ukrajnának a végsőkig ki kell tartania. Azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzetet ismerve nem szabad békét kötni Vlagyimir Putyinnal.

Nem szabad meghátrálni. A feladás nem lehet opció. És eljutottunk oda, hogy a béke sem. Ha most engedünk egy centit az oroszoknak, három vagy öt év múlva visszajönnek, és megint követelésekkel állnak elő, újabb területeket akarnak maguknak. Emlékezzünk csak vissza, a Krímnél is ez történt

– zárta gondolatait Shaun Pinner.

Az Index csütörtöki élő hírfolyamát az orosz–ukrán háború eseményeiről itt követhetik.

(Borítókép: Shaun Pinner 2022. szeptember 21-én. Fotó:  various sources / AFP)