Csaknem kétszáz embert, többségükben építési vállalkozókat vettek őrizetbe Törökországban

2023.02.25. 20:05
A földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanújával vettek őrizetbe csaknem kétszáz embert, többségükben építési vállalkozókat Törökországban. Eljárás pedig már hatszáz ember ellen indult – közölte a török igazságügyi miniszter.

Az ország déli részén pusztító földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanújával már több mint 600 ember ellen indult eljárás – közölte szombaton Diyarbakirban tartott sajtótájékoztatóján Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter. 

Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét szintén előállították – jelentette az MTI szerint az Anadolu török állami hírügynökség. A polgármester, Ökkes Kavak a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja. Ellene az építkezések felülvizsgálatának elmulasztása a vád.

A több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát heves bírálatok érték a túl enyhe építkezési szabványok miatt, amelyek hozzájárulhattak a több mint 44 ezer törökországi halálos áldozathoz. A tizenegy török tartományban pusztító február 6-i földmozgások és az őket követő, csaknem tízezer utórengés során a kormány adatai szerint

több mint 173 ezer épület rongálódott meg, és majd kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Szombaton újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a közép-anatóliai Nigde tartományt – közölte a Kandilliben működő földrengés-megfigyelő központ. Epicentruma Bor járásban, a február eleji földrengések sújtotta török–szíriai határtól 350 kilométerre nyugatra volt.

A szíriai Nemzeti Földrengés Központ szombaton közölte, az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észleltek, amelyek gyengék voltak. Szombaton első ízben Irak északi részén is észleltek két, 4-es erősséget meghaladó földmozgást: az elsőt Ninive tartományban, a másodikat Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén – közölte az INA iraki állami hírügynökség. Károkról és sérülésekről nem érkeztek jelentések.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport