Miközben 1,5 millió ember vált hajléktalanná, újabb földrengés rázta meg Törökországot

GettyImages-1247461721
2023.02.25. 13:03

Törökország közben megkezdte az otthonok újjáépítését az e havi pusztító földrengések után – közölte egy kormánytisztviselő. A törökországi és szíriai halálos áldozatok száma együttesen már meghaladja az 50 ezret.

A február földrengésekben, amelyek több tízezer halálos áldozatot követeltek Törökországban és a szomszédos Szíriában, több mint 160 000 épület omlott össze, vagy rongálódott meg súlyosan, 520 000 lakás vált lakhatatlanná.

A török Katasztrófa- és Vészhelyzetkezelési Hatóság (AFAD) péntek este bejelentette, hogy Törökországban 44 218-ra emelkedett a földrengések halálos áldozatainak száma.

Sokba kerül az államnak az elnök ígérete

Recep Tayyip Erdogan török elnök ígéretet tett arra, hogy egy éven belül újjáépíti az otthonokat. A szakértők viszont arra figyelmeztettek, hogy a hatóságoknak a biztonságot a gyorsaság elé kell helyezniük. A legutóbbi földmozgások során olyan épületek is összedőltek, amelyeknek a szakminősítés szerint ellen kellett volna állniuk a rengéseknek, írja a Reuters.

A török kormányt számos kritika érte mind a tragédiára adott válasza, mind pedig az építkezéseknél tapasztalható minőség-ellenőrzések hiánya miatt, ami állítólag évek óta fennálló probléma az országban.

Erdoganék most azt tervezik, hogy 15 millió dollárból 200 ezer lakást és 70 ezer falusi házat építenek. A JPMorgan amerikai bank becslése szerint a házak és az infrastruktúra újjáépítésére legalább 25 milliárd dollárt kell elkülönítenie az államnak.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) becslése szerint a természeti pusztítás következtében 1,5 millió ember vált hajléktalanná, emiatt 500 000 új otthon építésére van szükség.

A szervezet közölte, hogy 113,5 millió dollárt fordít a törmelékhegyek eltakarítására.

Törökország egy új szabályozást is alkotott, amelynek értelmében a vállalatok és a jótékonysági szervezetek is építhetnek otthonokat és munkahelyeket, amelyeket az urbanizációs minisztériumon keresztül adományozhatnak a rászorulóknak.

Sok túlélő elhagyta a földrengés sújtotta dél-törökországi régiót, és most sátrakban, konténerházakban és más, kormány által támogatott szálláshelyeken él.

(Borítókép: Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport