18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Világhír lett Hodász András zaklatási ügye

DSC4262
2023.03.03. 21:21
Hodász András, a Magyarországon népszerű pap azt állítja, hogy tizenévesen egy katolikus lelkész által elkövetett szexuális erőszak áldozata lett − írta meg a pápai állam hivatalos lapja, a Vatican News. A francia katolikus La Croix lap szerint ő az első magyar pap, aki nyilvánosságra hozta, hogy visszaélés áldozata.

Mivel Hodász aktív a közösségi médiában, például a YouTube-on és az Instagramon, és az ország legfontosabb katolikus influenszerének tartják, kijelentései széles körű vitát váltottak ki Magyarországon − írta meg a Vatican News.

A La Croix szerint azzal vádolta a katolikus hierarchiát, hogy ellenáll az áldozatok követelésének, hogy független vizsgálatot folytassanak le a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakkal kapcsolatban, és az egyház tétlenségét „megbocsáthatatlannak” és „védhetetlennek” nevezte.

Ferenc pápa 2023 márciusában külön imára hív a katolikus egyházban a szexualizált erőszak áldozataiért.

Az egyháznak nem szabad megpróbálnia elrejteni a visszaélések tragédiáját

− mondja az egyházfő a Vatikán által csütörtökön közzétett videóban. Elmondása szerint az egyháznak „példát kell mutatnia” a visszaélések napvilágra hozatalában és az ilyen bűncselekmények megelőzésében.

Dühös volt a szüleire is 

Mint azt megírtuk, Hodász András római katolikus pap február elején közzétett, Pető-ügyről szóló írásában arról vallott, hogy gyermekkorában többször is molesztálta őt egy pap.

Évekkel később elmondta a szüleinek a történteket, akik úgy reagáltak: furcsának találták, hogy olyan sokat találkozik azzal a pappal, akiről amúgy hallották is, hogy valami nincs rendben vele, és gyanúsan sok fiatal fiú van körülötte állandóan, de nem tudták, mit tehetnének.

Hodász András bevallotta: dühös volt a szüleire a naivitásuk miatt és a felelősséghárító tehetetlenségükért. Szerinte a szüleinek az lett volna a dolguk, hogy mindent megtegyenek azért, hogy megvédjék őt. A kocsmában is ezt a haragot élte át. Úgy véli, a teljes magyar társadalomból hiányzik az, hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében, „mert akkor tudunk empátiával fordulni feléjük, és megadni nekik mindazt, amire valóban szükségük van”.

A Magyar Nemzet az Esztergom–budapesti Főegyházmegye sajtóosztályánál arról érdeklődött, mit szólnak az atya visszaemlékezéseihez. 

Hodász András atya az eset kapcsán semmiféle bejelentést nem tett a főegyházmegye felé, így ők is a sajtóból értesültek a plébános bejegyzéséről

– közölte Zsuffa Tünde sajtószóvivő a Magyar Nemzet megkeresésére.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06 (80) 225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi áldozatsegítő központban kérhet segítséget, az áldozatsegítő központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Hodász András 2019-ben. Fotó:  Kaszás Tamás / Velvet)