Meghalt az al-Kaida egyik vezetője

2023.03.05. 21:31
Az al-Kaida terrorszervezet megerősítette, hogy egyik magas rangú vezetője meghalt egy – feltehetően amerikai – légicsapásban Jemenben – jelentette vasárnap a SITE hírszerző szervezet.

A szaúdi Hamád bin Hamúd at-Tamini halálhírét, aki az észak-jemeni Márib tartományban halt meg, szerdán közölte két jemeni vezető az AFP francia hírügynökséggel – az MTI közleménye szerint.

Az Abdel Azíz al-Adnáni néven ismert dzsihadista vezetővel célzott dróntámadás végzett február 26-án a tartományban lévő házában – erősítette meg közleményében az Arab-félsziget al-Kaidája, az AQAP a radikális csoportokra szakosodott SITE szerint.

A közlemény szerint Tamimi az AQAP „médiafelelőse” volt, aki a csoport külföldi műveleteit irányította, ezek között több, „amerikai érdekek ellen irányuló” műveletet.

Tamimi négy évet töltött börtönben Szaúd-Arábiában, mielőtt Jemenbe ment volna 2013-ban a polgárháború előtt.

Az AQAP Jemenben egyaránt hajtott végre támadásokat a polgárháborúban szemben álló húszi lázadók és a kormányerők ellen. A szervezet több, az Egyesült Államokban és Európában elkövetett merényletet is magára vállalt.

Január végén egy másik, a jemeni vezetők által szintén az Egyesült Államoknak tulajdonított légicsapásban az AQAP három tagja halt meg.