Felhasználói adatokat ad ki a rendőrségnek a Facebook és a Google

2023.03.06. 15:49
Illegális abortusztablettákat kereső amerikai nők elleni büntetőeljárásokban segít a hatóságoknak a Facebook és a Google. Mindezt úgy, hogy többek között belső csevegési naplókat adnak ki a hatóságoknak.

Ahogy az Index is megírta, 2022-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade elnevezésű törvényt, amely értelmében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról, akár be is tilthatják.

Idén januártól a Biden-kormány lazított az intézkedésen, új szabálymódosításuk értelmében az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi gyógyszertárak kiadhatják a mifepriszton abortusztablettákat. Azonban a gyógyszer nem jelent valódi megoldást az abortuszra váró nőknek, ugyanis számos tagállam nem engedélyezte a használatát, így azoknak a nőknek, akik terhességmegszakításra várnak, akár több száz kilométert kell utazniuk egy másik tagállamba a készítményért. Ez pedig nem mindenkinek opció.

A helyzetből kifolyólag egyre több abortuszgyógyszer került ki a feketepiacra, amelyeket többnyire az interneten szereznek be a terhességmegszakításra váró nők.

A hatóságok pedig a közösségimédia-platformokhoz fordulnak az illegális módszereket használók leleplezéséért. 

Az abortuszgyógyszert vásárlók leleplezésében a Google és a Facebook is segít a rendőrségnek

– írta a Business Insider.

A Facebook adta a bizonyítékot

Idén tavasszal nagy port kavart az eset, amely szerint egy Jessica Burgess nevű nő és lánya illegális abortusz elvégzése miatt áll bíróság elé Nebraskában. 

A szer használatára szolgáló fő bizonyítékot a Facebook anyavállalata, a Meta szolgáltatta a hatóságoknak.

Burgess állítólag segített a lányának olyan tablettát találni és bevenni, amellyel abortuszt lehetett volna előidézni. 

A TechCrunch beszámolója szerint a közösségimédia-vállalat belső csevegési naplókat bocsátott a bűnüldöző szervek részére, amelyekből kiderült, hogy anya és lánya egy alkalmazáson keresztül találta meg az illegális gyógyszert.

A Meta vállalat úgy véli, nem él vissza a felhasználók személyes adataival, csak szükség esetén adja ki a hatóságoknak.

Csak akkor teszünk eleget a felhasználói adatokra vonatkozó kormányzati kéréseknek, ha úgy gondoljuk, hogy a törvény ezt megköveteli tőlünk

– mondta az Insidernek a Meta szóvivője, aki hozzátette:

Figyelünk arra, hogy a kérés összhangban van-e az emberi jogokra vonatkozó nemzetközileg elismert normákkal, beleértve a tisztességes eljárást, a magánélet védelmét, a szabad véleménynyilvánítást és a jogállamiságot. Amikor eleget teszünk a kérésnek, csak olyan információkat adunk ki, amelyek az adott kérésre válaszolnak. Ha úgy ítéljük meg, hogy egy kérés túl személyes információkra irányul, azt elutasítjuk 

– közölte a szóvivő.

A Meta belső statisztikái szerint a vállalat az esetek több mint 70 százalékában eleget tesz a felhasználói adatokra vonatkozó kormányzati kéréseknek, és évente több mint 400 000 kérést kap.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM