új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése. Tartsanak velünk kedden is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

    A nap legfontosabb hírei az alábbiak voltak:

  • Válaszul arra a videóra, amelyen állítólag egy ukrán katona kivégzése látható, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fegyveres erőket dicsőítő posztot tett közzé a Twitteren.

    Az államfő angolul és ukránul is posztolt: „Dicsőség a hősnek! Dicsőség a hősöknek! Dicsőség Ukrajnának!” – írta.

    Zelenszkij ennél bővebben egyelőre nem reagált a közösségi médiában keringő videóra.

  • Az ukrán Marta Kosztyuk nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével, miután megszerezte első WTA-címét Texasban – írja a Guardian.

    A 20 éves sportoló nem tartja elfogadhatónak, hogy az orosz és belorusz játékosok továbbra is játszhatnak a WTA Touron, és korábban arról beszélt, hogy nem helyesli azokat a játékosokat, akik nem hajlandók elítélni Moszkva ukrajnai invázióját.

    Miután Austinban megszerezte a győzelmet, Kosztyuk kezet fogott a bíróval, de legyőzött ellenfelével nem.

    A nyolcadik helyen kiemelt teniszezőnő győzelmét azoknak az embereknek ajánlotta, „akik harcolnak és meghalnak” a konfliktusban.

  • Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állítja, hogy meghiúsított egy autós bombatámadást egy neves orosz üzletember ellen.

    Az FSZB beszámolója szerint egy távirányítású, házi készítésű bombát szereltek a Konsztantyin Malofejev által használt autó aljára.

    Malofejev nyíltan szimpatizál Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és határozottan támogatja Oroszország ukrajnai háborúját – írja a Sky News.

  • A német hatóságok közölték, hogy az FBI-jal és az európai rendőri szervekkel közösen végrehajtott művelet során lelepleztek egy Oroszországhoz köthető hackerhálózatot. Az akcióban a holland és az ukrán rendőrség is részt vett.

    A hálózatot „digitális zsarolással” és „számítógépes szabotázzsal” vádolják.

    A német hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a csoport három feltételezett vezetője ellen, akik állítólag kapcsolatban állnak Oroszországgal – írja az al-Dzsazíra.

  • Oroszország a költségvetés hiányának fedezésére a Nemzeti Vagyonalapból 7,3 milliárd jüant és 12 tonna aranyat adott el összesen 131 milliárd rubel (1,75 milliárd dollár, 1 rubel=4,73 forint) értékben februárban – közölte a pénzügyminisztérium hétfőn.

    Az orosz nemzeti vagyonalap 147,2 milliárd dollárt tett ki március 1-jén, ami az idei évre tervezett orosz hazai össztermék (GDP) 7,4 százaléka volt. Egy hónappal korábban az alap vagyona 155,3 milliárd dollárt tett ki.

    Ugyancsak hétfőn közölte az orosz pénzügyminisztérium, hogy a szövetségi költségvetés hiánya 2581 milliárd rubelt (34,19 milliárd dollár) tett ki az idei első két hónapban, ami megközelítette a 2925 milliárd rubel éves előirányzatot.

  • Olaf Scholz német kancellár szerint „következményekkel” járna, ha Kína fegyvereket küldene Oroszországnak Moszkva ukrajnai háborúja miatt, de meglehetősen optimista, hogy Peking tartózkodni fog ettől.

    A CNN kérdésére, hogy el tudná-e képzelni, hogy szankciókkal sújtsák Kínát az Oroszországnak nyújtott segítség miatt, Scholz így válaszolt:

    Azt hiszem, ennek következményei lennének, de most abban a szakaszban vagyunk, amikor világossá tettük, hogy ennek nem szabad megtörténnie.

    Amerikai tisztviselők a közelmúltban arra figyelmeztettek, hogy Kína elkezdhet fegyvereket és lőszert szállítani Moszkvának.

  • Háborús bűntettnek nevezte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hétfőn, hogy az országa ellen háborút folytató oroszok agyonlőttek egy foglyul ejtett, fegyvertelen ukrán katonát.

    Az orosz katonák maguk készítettek egy videófelvételt a hadifogoly agyonlövéséről, amely gyorsan elterjedt az interneten. A felvételen az látható, hogy a fegyvertelen ukrán katona az mondja: „Dicsőség Ukrajnának!”, majd szitokszavak kíséretében oroszok gépkarabélyokkal agyonlövik.

    Andrij Jermak a Telegram közösségi oldalon azt írta, hogy Oroszországban háborús bűnöket követnek el, amit propagandájukkal és „nácikról szóló mítoszokkal fehérítenek ki”.

    Ez egy újabb példája egy fogságba esett ember megölésének, ami egyben nemzeti jelentéktelenségük és gyengeségük jele is. Minden ilyen háborús bűnt meg kell büntetni. Senki sem bújhat el a felelősségre vonás elől

    – fogalmazott az elnöki iroda vezetője.

  • A The Daily Beast rovatvezetője, Julia Davis megosztott a Twitteren egy részletet egy orosz tévéműsorból, amelyben Szergej Mihejev orosz politikai elemző arról beszélt, hogy az orosz hadsereg nem tud elérni átütő sikereket az ukrajnai fronton.

    A szakértő azt mondta, nem kételkedik az orosz katonák hősiességében, de amíg a Kreml és a katonai vezetés „nem okoz komolyabb problémákat ellenfeleinek”, addig Oroszország nem érheti el a kitűzött céljait.

    Ha továbbra is így és ilyen sebességgel haladunk, a te és az én életemben sem látunk igazi nagy katonai sikert Ukrajnában. Legyünk őszinték magunkhoz

    – mondta a műsorvezetőnek Mihejev.

    Az orosz elemző szerint nem kizárt, hogy a harcok, konfliktusok akár évtizedekig is eltartanak. Hozzátette: állandósulhat az állóháború.

    Én úgy gondolom, a mi vezetésünk sem éri meg azt, hogy láthassa, Oroszország megnyeri a háborút

    – fogalmazott Szergej Mihejev.

  • Az orosz főügyészség közölte, hogy a berlini székhelyű Transparency International korrupcióellenes csoportot „nemkívánatos szervezetnek” minősítette.

    Megállapítást nyert, hogy a szervezet tevékenysége egyértelműen túlmutat a deklarált célokon és célkitűzéseken

    – írták. 

    A főügyészség szerint a Transparency International formálisan korrupcióellenes szervezet ugyan, de beavatkozik Oroszország belügyeibe, és veszélyt jelent az ország alkotmányos rendjének alapjaira és biztonságára nézve. A döntésről a főügyészség tájékoztatta az orosz igazságügyi minisztériumot, így a tárca a Transparency Internationalt felveszi az Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánított külföldi és nemzetközi nem kormányzati szervezetek listájára.

    A „nemkívánatos” jelzőt több tucat külföldi csoportra alkalmazták Oroszországban azóta, hogy 2015-ben elkezdték használni ezt a minősítést, és gyakran előfutáraként szolgál annak, hogy az igazságügyi minisztérium végleg betiltson egy szervezetet – jelentette a Reuters.

  • Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn bejelentette, hogy Németország intézkedéseivel alig egy év alatt megteremtette azt a helyzetet, hogy kijelenthető: függetlenné váltak az orosz földgáztól.

    A Zöldek politikusa azt mondta: legfeljebb a cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó külföldi terminálokról Németországba továbbított földgázban lehet némi orosz molekula. Hozzátette: a német vállalatok most már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt.

    Az alkancellár szerint a váltást azért kellett végrehajtani, mert az Ukrajna ellen háborút indító Vlagyimir Putyin a kínálat mesterséges szűkítésével rákényszerítette erre az országot. Mint fogalmazott:

    az orosz szállítások elmaradása miatt súlyos gondoktól, ellátási nehézségektől kellett tartani, de mindezt sikerült elhárítani.

    Habeck tájékoztatása szerint a németek első számú importpartnere immár Norvégia, és felépítették az LNG fogadására alkalmas első három tengeri terminált is. A berlini vezetés tervei szerint további három tengerparti LNG-terminált is építenek majd. Ezek a beruházások legkorábban 2025-ben vagy 2026-ban készülhetnek el.

    További részletekről itt olvashatnak:

    Kapcsolódó

    Németország függetlenné vált az orosz földgáztól

    Az alkancellár szerint nyugodtan várhatják a következő fűtési szezont.

  • Nagyságrendileg tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Bahmut városban – jelentette ki Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tanácsadója hétfőn a Rosszija 1 tévécsatornán.

    „Elég nagy helyőrség maradt a városban, körülbelül tízezer ember, talán még valamivel több is. Néhány egység elhagyta, továbbiak pedig igyekeznek elhagyni a várost. Ugyanakkor a tüzérségünk arra törekszik, hogy elérje őket” – mondta.

    Gagin szerint Bahmutnál hasonló „katlan” alakult ki, mint 2015-ben Debalcevénél. Mint mondta, orosz erők felügyelik a városba vezető összes utat. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán csapatok megkísérelnek majd kitörni Csasziv Jar felé, hozzátéve, hogy akkor a napi veszteségük meg fogja haladni a jelenlegi mintegy ötszáz halottat és sebesültet – írja az MTI.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megvitatta a bahmuti helyzetet a magas rangú ukrán parancsnokokkal, és két vezető tábornok támogatta a keleti város védelmének folytatását – közölte az elnöki hivatal.

    Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, a keleti hadseregcsoport parancsnoka „a védelmi művelet folytatása és a bahmuti pozíciók további megerősítése mellett foglalt állást” – áll a közleményben, írja az al-Dzsazíra.

  • Legalább egy ember megsebesült a dél-oroszországi Belgorod régióban hétfőn, miután az orosz erők három rakétát lelőttek – közölte az Ukrajnával határos régió kormányzója.

    A lehulló törmelék néhány villanyvezetéket is leszakított Novij Oszkol város közelében – jelentette Vjacseszlav Gladkov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

    Gladkov arról nem írt, hogy szerinte ki lőtte ki a rakétákat, de korábban a közeli határ túloldalán lévő ukrán erőket vádolta hasonló támadásokkal – írja a Telegraph.

  • Andrej Kelin londoni orosz nagykövet az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrajnai inváziót „polgárháborúként” is lehet értelmezni, miközben a Nyugatot hibáztatta, amiért „egzisztenciális fenyegetést” jelent Oroszország számára.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője egy kamionnyi pezsgőt küldött egy állítólag Bakhmut közelében található pezsgőgyárból az ukrán nőknek a március 8-i nemzetközi nőnapra.

  • Az oroszországi Birjanszk régióban csütörtökön elkövetett halálos támadásban megsebesült 10 éves kisfiú a Bátorság és Bátorság Érdemérmet kapta – jelentette be pénteken az Orosz Nyomozó Bizottság a Telegramon. 

    Orosz tisztviselők szerint két ukrán szabotázscsoport csütörtökön illegálisan átjutott Ukrajnából a birjanszki területre, megöltek két civilt, és megsebesítettek több orosz katonát, valamint a 10 éves Fjodort. 

    Ukrán tisztviselők visszautasították a vádat, hogy a csoport ukrán volt, és az egész incidenst orosz „provokációnak” nevezték – közölte a The Moscow Times.

  • Bahmut keleti városának inkább szimbolikus, mint hadműveleti jelentősége van, és eleste nem feltétlenül jelentené azt, hogy Moszkva visszanyerte a kezdeményezést a háborúban – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

    Az elmúlt hetekben az orosz tüzérség a városból kivezető utolsó utakat is lőtte, de a támadást vezető Wagner-zsoldoscsapat alapítója szerint Moszkva megfosztotta csapatait a lőszertől – írja a Sky News.

    Austin Jordániában tett látogatása során újságíróknak nyilatkozva elmondta: „Úgy gondolom, hogy ez inkább szimbolikus érték, mint stratégiai és operatív érték.”

    Bahmut eleste nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oroszok megváltoztatták a harc menetét

    – mondta, hozzátéve, hogy nem akarja megjósolni, hogy Bahmut eleshet-e, és ha igen, mikor.

  • Bahmut közelében az oroszok kezére került az ukrán hadsereg egyik Panthera T6-os típusú páncélozott járműve.

    A jármű elakadt a sártengerben, de úgy fest, hogy többé-kevésbé sértetlen állapotban van. Valószínűsíthető, hogy az ukránok tűz alá kerültek, és nem tudták kiszabadítani a járművet, ezért inkább otthagyták, és elmenekültek.

    A Pantherát egy dubaji székhelyű magánvállalat, a Minerva Special Purpose Vehicles gyártja, hivatalosan azonban egyik állam sem adott Ukrajnának ilyen eszközt, és arról sincs hír, hogy az ukránok szerződést kötöttek volna a vállalattal.

    Az ukrán Militarny portál korábban azt írta: nem tudni, hogy ki vásárolta meg és adta át ezeket a járműveket Ukrajnának. 

  • Több mint 1000 ember vett részt vasárnap a Vörös téren a szovjet diktátor, Joszif Sztálin halálának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. 

    Az Oroszországi Kommunista Párt által vezetett eseményen szovjet zászlókat lengetve és Sztálin portréit tartva az emberek a Kreml falán lévő temetési helyénél vonultak fel – közölte a The Moscow Times.

    A lap szerint Sztálin megítélése az elmúlt évtizedekben fokozatosan lett pozitívabb Oroszországban az uralma alatt elkövetett atrocitások ellenére is – és öröksége ott lebeg Oroszország jelenlegi ukrajnai offenzívája felett is.

  • Vasárnap az orosz csapatok megtámadták Herszon és a régió lakott területeit, a Herszon külvárosában lévő Kindiyka faluban a vasárnapi istentisztelet alatt tüzet is nyitottak a templomra.

    Az ukrán fegyveres erők vezérkarának tájékoztatása szerint az orosz hadsereg Veszele, Beriszlav, Csornobajivka, Antonivka és Herszon város települések területét lőtte.

    Oroszország katonái aknavetőkkel lőtték a Dar'iv községhez tartozó Poniativka falut. Az ellenség célzottan egy lakóházat támadott, amelyben békés emberek tartózkodtak. Az ellenséges támadás következtében egy nő és két fia meghaltak.

    A Herszon külvárosában lévő Kindiyka faluban a vasárnapi istentisztelet alatt az ellenség a templomot lőtte. A templomban akkor sok hívő tartózkodott, de szerencsére senki sem sérült meg – közölte a Pravda.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője – ami Moszkva ukrajnai beavatkozásának leghosszabb csatáját vezeti – panaszkodott, hogy erőinek még mindig nincs elegendő lőszere, és az esetleges „árulást” okolta.

    A Kreml szövetségese, Jevgenyij Prigozsin, akinek újoncai hónapok óta harcolnak a harcok által sújtott Bahmut városának elfoglalásáért, hatalmi harcba keveredett a védelmi minisztériummal, és azzal vádolta őket, hogy visszatartják az ellátmányt – közölte a The Moscow Times.

    A közösségi médiában vasárnap késő este közzétett bejegyzésében Prigozsin arra panaszkodott, hogy a Bahmutba vezényelt orosz tartalékosokat eltérítették, és hogy a hadsereg által ígért lőszerek napok óta késve érkeznek.

    Próbáljuk megérteni, mi az oka – a szokásos bürokrácia vagy árulás

    – mondta Prigozsin a lőszerszállításokra utalva.

  • A krími tartomány legfelsőbb bírósága hat év börtönre ítélt egy szentpétervári lakost, aki a tengeren megpróbált átúszni Ukrajnába.

    A törvényszék szerint a 40 éves férfi be akart állni az ukrán hadseregbe., mivel ellenezte az Ukrajna ellen indított különleges hadműveletet. Ezért kapcsolatba lépett egy olyan, önkéntesekből álló légióval, amely orosz állampolgárokat toboroz, és megszervezi az Ukrajnába való átjuttatásukat is. 

    Az elítélt először Brjanszk térségében próbált meg átszökni a határon, de nem járt sikerrel. Ezután a légió azt ajánlotta neki, hogy a Krím-félszigetnél ússza át a tengert. Ehhez a férfi vásárolt is egy búvárruhát és egyéb felszereléseket, majd 2022 augusztusában megpróbálta átúszni a tengert Odessza irányában, az orosz parti őrség egyik járőrhajója azonban elkapta. 

  • Szemen Krivonoszt nevezték ki az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) új vezetőjének, akinek új megbízatásáról egy élőben közvetített kormányülésen számoltak be – számolt be a The Guardian.

    A brit lap a Reuters alapján azt is hozzátette, hogy az Európai Unió a csatlakozás szempontjából kiemelt prioritású kérdésként határozta meg Ukrajna számára a korrupció elleni harcot.

  • Légiriadót hirdettek hétfő reggel Ukrajna egész területére, ami csaknem két percig tartott – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A beszámoló szerint 9 óra után néhány perccel kezdtek el megszólalni a szirénák Kijevben és a központi régiókban. A riasztás később hamar átterjedt az egész országra.

  • Minden érdekelt félnek döntenie kell arról, hogy a sérült Északi Áramlatot le kell-e állítani – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Újságíróknak nyilatkozva Peszkov azt mondta, hogy a csövek használatának leállításáról szóló döntés az érdekeltek kezében van – közölte a Sky News.

    Természetesen ez olyan döntés, amelyet az összes részvényesnek kollegiálisan kell meghoznia

    – fogalmazott.

  • A közösségi médiában kezdett terjedni egy videó, amelyben az amerikai hadsereg egyik alakulatának harcjárművei láthatóak Lengyelországban.

    A felvétel Gdynia kikötőjében készült még február végén, és az amerikai harmadik páncélosdandár harcjárművei láthatóak rajta. Az egység jelenleg egy nemrég lezajlott NATO-s hadgyakorlatról tér vissza a tengerentúlra.

  • Közös hadgyakorlatot tart a brit és német légierő Észtországban – jelentette be Ben Wallace brit védelmi miniszter.

    Mint mondta, a brit légierő körülbelül 300 tagja utazik Észtországba. A Sky News szerint ez az első alkalom, hogy egy ilyen jellegű közös gyakorlaton vesznek részt a németek és a britek.

    Nemrég arról is szó esett, hogy Lengyelországban is tarthatnak egy amerikai–német–lengyel közös hadgyakorlatot a közeljövőben. 

  • Lengyelország legnagyobb olajfinomító vállalata, az Orlen kártérítést követel Oroszországtól a kőolajszállítmányok leállításáért – közölte a TASZSZ.

    A vállalat vezetője, Daniel Obajtek a ZET rádióállomás műsorában elmondta, egyelőre nem mondhat sokat az ügyről, de azt leszögezte, jelenleg is azon dolgoznak, hogy megkapják a kártérítést Oroszországtól.

  • Az orosz titkosszolgálat (FSZB) közölte, hogy megakadályoztak egy gyilkossági kísérletet Konsztantyin Malofejevvel, a Cargrad-médiacsoport vezetőjével szemben.

    Az FSZB szerint az ukrán titkosszolgálat állt az akció mögött, amelyet egy Ukrajnában élő orosz férfinak kellett volna végrehajtania. Állításuk szerint a merénylő az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtesthez köthető, amely néhány napja Brjanszkban hajtott végre egy akciót, és személyesen is részt vett abban a műveletben. 

    Malofejevet állítólag – a tavaly augusztusban meggyilkolt Darja Duginához hasonlóan – egy autóban elrejtett bombával akarták likvidálni. Az üzletember a hírre reagálva azt nyilatkozta, hogy a merénylet ellenére változatlanul folytatja munkáját, és bízik abban, hogy le fogják győzni Ukrajnát a háborúban.