Meghalt a világ első nyíltan transznemű parlamenti képviselője

GettyImages-55793942
2023.03.06. 20:18

Georgina Beyer a világ első nyíltan transznemű polgármestere lett, amikor 1995-ben megválasztották Carterton önkormányzata élére, majd pár évvel később, 1999-ben parlamenti képviselővé vált. 2020-ban az LGBTIQA+ közösség jogaiért tett erőfeszítéseiért az Új-Zélandi Érdemrend elismerést is megkapta – írja az NZ Herald.

Beyer már ötéves korában nőként azonosította magát, majd később szexmunkás lett. 1979-ben egy csapat férfi szexuálisan zaklatta, de az esetet nem jelentette a rendőrségen. Helyette az önkormányzathoz fordult, hogy változást érjen el, így lett 1995-ben a konzervatívnak tartott Carterton polgármestere. Négy évvel később a Munkáspárt elindította a wairarapai székért, de nem számítottak rá, hogy nyerni fog.

Nyolc évet töltött a kormányban. Ez idő alatt a prostitúció dekriminalizálását és a civil egyesületek létrehozását sorolta azon eredményei közé, amelyekre a legbüszkébb. 

Georgie-t az elmúlt héten a nap 24 órájában a legközelebbi és legkedvesebb barátai vették körül, elfogadta, ami történik, viccelődött, és egészen az utolsó pillanatokig csillogott a szeme

– mondta Scott Kennedy és Malcolm Vaughan, az S&M’s Cocktail Bar tulajdonosai.

Georgia Beyer halálhíre megrendítette a szigetország politikusait. Helen Clark, Új-Zéland korábbi miniszterelnöke azt mondta, Beyer nagyra becsült munkáspárti képviselő volt a kormányában, és úgy nyilatkozott, hogy „Georgina új ajtókat nyitott meg azzal, hogy a világ első nyíltan transznemű parlamenti képviselője lett”.

Carterton polgármesterévé való megválasztása sokat elmond mind Georgina személyes képességeiről és a közösség iránti elkötelezettségéről, mind pedig arról, hogy a kerület hajlandó volt őt érdemei alapján, megkülönböztetés nélkül elfogadni

– fogalmazott Clark.

Chris Hipkins miniszterelnök is lerótta kegyeletét Beyer előtt, akiről azt mondta, hogy maradandó nyomot hagyott a parlamentben, míg Grant Robertson pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Georgina mindig kiállt az elnyomottak és kirekesztettek mellett, és mindig emlékezni fog a nő bátorságára. 

Christian Rika, az Auckland Pride társelnöke a közösségi médiában Beyert igazi úttörőnek nevezte, aki a szexmunkásokért és számos queerkérdésben is változást hozott a közösségek számára. Max Tweddie, az Auckland Pride korábbi ügyvezető igazgatója pedig azt mondta, Georgina elszántsága és bátorsága továbbra is sokakat fog inspirálni.

Golriz Ghahraman, a zöldek parlamenti képviselője szerint Beyer kitörölhetetlen volt, és emlékszik az utolsó találkozásukra, ahol Beyer azt mondta neki: „Elsőnek lenni nagyon sokat számít”.

Az Egyesült Államok új-zélandi nagykövetsége a Twitteren emlékezett meg arról a pillanatról, amikor Georgina Beyerrel közösen húzták fel a szivárványzászlót. „Georgina Beyer halálhíre teljesen lesújtott bennünket. Megtiszteltetés számunkra, hogy a nagykövetség barátjaként tarthatjuk őt számon. Sosem felejtjük el bölcsességét és az a napot, amikor segített nekünk felhúzni a szivárványzászlónkat” – írták.

(Borítókép: Georgina Beyer. Fotó: Ross Setford / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport