18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Polgárháborús hangulat alakult ki az oroszpárti törvény elfogadása után Tbilisziben

2023-03-08T202014Z 709585758 RC2WPZ9SO0Y5 RTRMADP 3 GEORGIA-POLI
2023.03.08. 21:49
Kedden és szerdán is utcára vonultak Tbilisziben. A helyi lakosság kifogásolja a külföldi ügynökökről szóló törvényt. A tömeget könnygázzal és vízágyúval oszlatták a helyi hatóságok.

Szerda este ismét ezrek vonultak Tbilisziben a parlament elé a törvény ellen tiltakozva, georgiai és európai uniós zászlók alatt, „Nem az orosz törvényre!” jelszót skandálva.

A Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítói hallották, amint a tüntetők a georgiai, az ukrán és az európai uniós himnuszt énekelték a parlament felé vonulva, akadályozva a közlekedést.

Az éjszaka beálltával a rendőrség vízágyút és hanggránátokat vetett be a parlament előtti kordonon áthatoló tüntetők ellen.

   

Az egyik felvételen az is látszik, hogy a demonstrálók visszadobják a könnygázt az ellenük felsorakoztatott rendfenntartókra.

Akadt egy tüntető, akire rá is lőttek. Az esettel kapcsolatban a hatóságok még nem nyilatkoztak.

Kedd este is tüntettek

Mint arról korábban az Index is beszámolt, kedden is tüntettek Tbilisziben. A georgiai rendőrség kedden könnygáz bevetésével oszlatta szét a parlament épületénél tüntető tömeget.

A tiltakozók a külföldi ügynökökről szóló törvény ellen demonstráltak, miután a képviselők első körben elfogadták a vonatkozó jogszabályt. Szalome Zurabisvili államfő közölte, támogatja a tüntetőket, és megvétózza a törvényt.

Az ellenzék szerint a javaslat megbélyegző, és akadályozza a georgiai civil társadalom lehetőségeit, valamint csorbítja a média függetlenségét.

Giorgi Garibasvili miniszterelnök korábban Berlinben támogatásáról biztosította a törvényt, amit azzal indokolt, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek „az európai és a nemzetközi szabványoknak”.

Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és külföldi országok kiszolgálóitól

– fogalmazott Garibasvili.

(Borítókép: Irakli Gedenidze / Reuters)