Önjelölt hindu igazságosztók öltek meg egy embert, mert marhahús volt nála

2023.03.11. 09:05
Indiában három embert letartóztatott a rendőrség Bihar állam keleti részén, mert közük lehet egy muzulmán férfi halálához, akit azért támadtak meg, mert állítólag marhahús volt nála – jelentette be egy rendőrségi tisztségviselő szombaton.

Ramcsandra Tivari, a raszulpuri rendőrkapitányság vezetője telefonon elmondta, hogy az esetet követően a rendőrség három embert tartóztatott le.

Az áldozat, az 56 éves Naszím Kuresi a hét elején hunyt el, miután megtámadta egy több mint 20 fős tömeg, amely azt gyanította, hogy marhahúst rejteget, amelynek kereskedelmét és fogyasztását a szubkontinens egyes részein tiltják a helyi hatóságok.

A rendőrség közbeavatkozott ugyan, de Kuresi még a kórházba szállítás közben meghalt.

A hinduizmus tanításai szerint a tehenek szent állatok. Indiában gyakoriak a fizikai támadások azokkal szemben, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a húsáért vagy a bőréért levágtak egy marhát, különösen a muzulmán kisebbségből származó személyekkel vagy az ősi indiai kasztrendszer alacsonyabb szintjein állókkal szemben.

Keményvonalas hindu csoportok már régóta követelik a szarvasmarhavágás teljes tilalmát Indiában.

A teheneket védő egyes önjelölt hindu igazságosztó csoportok maguk igyekeznek betartatni a törvényt, amióta Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista kormánya 2014-ben hivatalba lépett.

Bihar államban jelenleg egy regionális párt van kormányon, és Modi szövetségi kormánypártja, a Bharatija Dzsanata Párt ellenzékben politizál.