Veszélyben az Oscar-gála? Ítéletidő Kaliforniában

GettyImages-1248042449 (1)
2023.03.12. 16:35
Egy folyó gátja is átszakadt szombaton hajnalban a Kaliforniát sújtó áradásokban, a térségből 8500 embert kellett kitelepíteni, a hegyekben pedig újabb havazás növelte a hótakaró vastagságát.

Észak-Kaliforniában a Pajaro folyó gátja szakadt át 30 méteres szakaszon, elöntve a környező települések egy részét és mezőgazdasági területeket. A Nemzeti Gárda egységeinek mintegy 50 embert kellett kimenteniük, köztük vízben elakadt autósokat. A megáradt folyó vize bejutott a környéket ivóvízzel ellátó kutakba, így

a hatóságok megbetegedések veszélye miatt nem javasolják a csapvíz használatát ivásra és főzésre. 

A Pajaro folyó gátja 1995-ben is átszakadt, amikor két ember meghalt. A térség fontos zöldség- és gyümölcstermelő vidék, elsősorban avokádót, brokkolit és epret termesztenek.

Santa Cruz megyében a pénteki esőzés nyomán kialakult áradás mintegy 750 embert vágott el a külvilágtól, miután a víz elvitte egy részét az egyetlen útnak, amin a lakóhelyük megközelíthető. Kalifornia más területein is arra utasították, illetve kérték a lakosságot, hogy hagyják el otthonukat az árvizek miatt. A meteorológusok nyomatékosan arra kérték az autósokat, hogy kerüljék el az elárasztott utakat.

San Franciscóban szombaton fa dőlt a híres Trocadero Klub épületére. A jelentések szerint az 1892-ben épült klubházban súlyos károk keletkeztek, a tető sérült, illetve az eső a belső berendezést károsította.

Kalifornia kormányzója az állam 34 megyéjében hirdetett veszélyhelyzetet, Joe Biden elnök pedig ezek egy részében szövetségi veszélyhelyzetről hozott rendeletet, ami központi forrásokat nyit meg a védekezéshez és a kárelhárításhoz.

Az államot sújtó ítéletidőben a héten ketten meghaltak.

Mint megírtuk, meghalt egy 93 éves asszony, miután a kaliforniai hóvihar csapdába ejtette saját otthonában. A hegyek közt élő nő egyedül volt, az áramellátás megszűnt, étele sem maradt, a halálát kihűlés okozta. A példátlan hóvihar helyenként tízméteres hófalat emelt az érintett területen. 

Az újabb esőzéseket és havazást hozó, úgynevezett légköri folyó már a tizedik a tél kezdete óta, ami atmoszférában keletkező, nagy nedvességtartalmú trópusi levegőt szállít Kalifornia fölé. A meteorológusok a jövő hét első felére újabb, esőt és havazást hozó légtömegeket jeleznek, a Sierra Nevada hegység egyes részein újabb 80 centiméter hóra készülnek.

A súlyos esőzéseknek van pozitív hatása is Kaliforniában, mert megszűnőben van a három éve tartó rendkívüli aszály. Az állam klímaügyi megbízottja úgy fogalmazott, hogy a tél kezdetén azt gondolták, belépnek a negyedik aszályos évbe, a körülmények ugyanakkor mostanra teljesen megváltoztak.

Az amerikai aszályfigyelő szolgálat pénteken megjelent friss térképes összegzése szerint Kalifornia nagy részén már nincs aszály, illetve csak „abnormálisan száraz” minősítés van érvényben. Az esőzések miatt a víztározók szintje is jóval az év ezen időszakában megszokott átlag felett van, aminek nyomán a hatóságok vizet eresztenek ki belőlük, hogy a várható érkező utánpótlásnak helyet adjanak, az újabb csapadék mellett a hegyekben felhalmozódott hó olvadása is komoly vízmennyiséget jelent.

Veszélyben az Oscar-gála?

Magyar idő szerint hétfő hajnali egykor veszi kezdetét a 95. Oscar-gála, amelyen az amerikai filmakadémia által odaítélt díjakat adják át a kaliforniai Los Angelesben található Dolby Theatre-ben. A vörös szőnyeges bevonulást és az eseményt Magyarországon a Disney+ streamingfelületén lehet élőben követni, az átadóról pedig az Index is percről percre tudósít majd.

Az idei Oscar-gála jelöltjeinek listája január óta hivatalos. Több olyan jelölt van, aki egyértelmű esélyesnek tűnik a díjra, persze az elmúlt száz év tapasztalatai alapján idén is érhetnek minket meglepetések. A különböző streamingfelületeken már több idei Oscar-esélyes filmet is megnézhetünk, erről korábban az Index készített egy gyűjtést, ami ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Áradó folyó a kaliforniai Springville-ben 2023. március 10-én. Fotó:  David McNew  / Getty Images Hungary)