Ezernél több orosz katona veszhetett oda egy nap alatt a húsdarálóban

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.03.12. 21:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel a poszttal véget ért az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről.

    A nap legfontosabb történései:

    Ezúton is köszönjük megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk hétfőn is.

  • Ukrajna belgiumi nagykövetsége a Facebookon közölte, hogy Luxemburg engedélyezte 14 páncélozott mentőautó küldését az ukrajnai frontvonalra. A járműveket a brit Venari cég gyártotta.

    A járműveket hamarosan a frontvonalra küldik, ahol elsődleges küldetésüket fogják teljesíteni – megmenteni a hazánkat védő harcosaink, valamint a civilek életét, akik folyamatosan a barbár orosz lövések áldozatai

    – írták.

  • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége mintegy 370 fő volt, közülük több mint 220-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el.

    A tábornok egyebek mellett öt diverzáns- és felderítőcsoport felszámolásáról, valamit két vezetési pont, egy lőszerraktár és két Mi–8-as helikopter megsemmisítéséről is beszámolt – írta az MTI.

  • Legkevesebb három civil életét vesztette, további 15-en pedig – köztük gyerekek – megsebesültek, amikor vasárnap ukrán HIMARS-rakétacsapás érte a luhanszki régióban levő Perevalszk települést.

    A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva azt írta, hogy a csapás a város egy sűrűn lakott részét érte, ahol egy buszpályaudvar és egy benzinkút is üzemel. A csapást egy M30A1-as típusú, srapnelt hordozó rakétával hajtották végre, amelyből 180 ezer darab, különböző átmérőjű wolframcsapágy robbant szét.

    Ukrán találat következtében egy nő életét vesztette a herszoni Nova Kahovkában, Donyeckben pedig egy megsebesült. Az orosz ellenőrzés alá került területek több más településéről, köztük Donyeckből is jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

  • Oroszország továbbra is rendkívül súlyos veszteségeket szenved el az ukrajnai háborúban, de drámai különbségek vannak az egyes országrészek között a lakosság arányában mérve – áll a brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett helyzetértékelésében.

    • A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint a lakosságszámhoz viszonyítva a két leggazdagabb város, Moszkva és Szentpétervár viszonylag kevéssé érintett a harctéri veszteségektől, és különösen igaz ez az orosz elithez tartozó családok esetében.
    • A brit hírszerzési jelentés kiemeli, hogy amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én beszédet tartott az ország helyzetéről, a hallgatóság első két sorában magas beosztású orosz tisztviselők ültek, és nincs olyan értesülés, hogy bármelyikük gyerekei is a fegyveres erőknél szolgálnának.
    • A keleti régiókban ugyanakkor a helyi lakosságszám százalékában mérve valószínűleg 30-40-szer magasabb a halálozási ráta, mint Moszkvában. Sok helyen a nemzeti kisebbségek szenvedik el a legnagyobb veszteségeket: Asztrahányban például a veszteségek 75 százaléka a kisebbségi kazah és tatár közösségeket érinti – áll a brit katonai hírszerzés vasárnapi összefoglalójában.

    A beszámoló szerint nagy valószínűséggel továbbra is komoly súllyal esik latba az a megfontolás, hogy az orosz társadalom tehetősebb és befolyásosabb tagjait elszigeteljék a háborútól, miközben az orosz védelmi minisztérium igyekszik megoldást találni a harcoló alakulatok folyamatos létszámhiányára.

  • Egy hét alatt több mint 30 orosz fegyverest helyeztek végső nyugalomra abban a temetőben, amely a Fekete-tengerhez közeli Bakinszkajában található. Mint megírtuk, a temetőben gyorsan nő a sírok száma, naponta több embert is eltemetnek.

    Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint a súlyos orosz veszteségekről árulkodó temetőben hét nap alatt összesen 34 új síremléket állítottak fel a Wagner-csoport börtönökből toborzott fegyvereseinek.

  • Az Ukrán Haditengerészet március 12-i, vasárnapi információi szerint 5 orosz hadihajó teljesít harci szolgálatot a Fekete-tengeren, viszont nincs köztük rakétahordozó hajó – közölte az Unian ukrán állami hírügynökség.

    A jelentés szerint az Orosz Haditengerészet 5 hadihajót vezényelt ki a Fekete-tengerre. A közlemény szerint ezek nem rakétahordozók. Az Azovi-tengeren egy hajó teljesít harci szolgálatot, a Földközi-tengeren pedig 7 orosz hajó tartózkodik, ezek közül három képes Kalibr típusú rakéták kilövésére – tették hozzá jelentésükben. A haditengerészet megjegyzi, hogy a rakétahordozó teljes tüzelési kapacitása mintegy 20 rakéta.

  • Oroszország által támogatott csoportok zavargásokat szító összeesküvését akadályozták meg Chisinauban vasárnap a moldovai Nyugat-barát kormány elleni tüntetésen – közölte a moldovai rendőrség.

    Viorel Cernauteanu országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatóján azt állította: „néhány orosz állampolgárnak 10 ezer dollárt ígértek azért, hogy tömeges zavargást szítsanak Moldova destabilizálása céljából egy fővárosi tüntetésen”. Arról nem beszélt, hogy a hatóságok szerint kik voltak a megbízók. Cernauteanu közlése szerint hét embert őrizetbe vettek az ügyben.

    Emellett az ellenzéki megmozduláson 54 tüntetőt állítottak elő, köztük 21 fiatalkorút „gyanús viselkedés”, illetve tiltott tárgyak – egyebek között egy kés – birtoklása miatt – mondta a rendőrfőkapitány.

    A rendőrség szerint vasárnap négy pokolgépes fenyegetés is történt az országban, köztük egy olyan, amely a nemzetközi repülőteret érintette. Ezeket is a 2,6 millió lakosú állam destabilizálását célzó akciónak minősítették.

    A határőrség szintén vasárnap közölte, hogy a múlt héten 182 külföldinek tiltották meg a beutazást, köztük a Wagner orosz biztonsági magáncég egyik "feltételezett képviselőjének".

  • Ferenc pápa közölte, hogy előkészületek folynak egy Kirill orosz pátriárkával való jeruzsálemi találkozó megrendezésére – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség vasárnap Leonyid Szevasztyjanovra, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének elnökére hivatkozva, aki levelezésben áll a katolikus egyházfővel.

    Nemrégiben – körülbelül egy hete – írt nekem arról, hogy Jeruzsálemben találkozót készítenek elő. Azt mondta, Kirill pátriárkát testvérének tekinti, és teljes az egyetértés közöttük

    – idézte a hírügynökség Szevasztyjanovot.

    Tavaly felmerült a Ferenc pápa és Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája második találkozójának lehetősége, amely végül nem jött létre. A lehetséges helyszínek között Jeruzsálemet, majd az ismét Asztanának átnevezett kazah fővárost, Nur-Szultánt emlegették, ahol a katolikus egyházfő részt vett a világvallások és hagyományos vallások vezetőinek tanácskozásán.

    Kirill lemondta a kazahsztáni fórumon való részvételét. Antonyij (Szevrjuk) volokalamszki metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke korábban a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az egyházfők lehetséges jeruzsálemi találkozóját a Szentszék fagyasztotta be. A metropolita szerint a Vatikán egy tavasszal megtartandó eszmecsere lehetőségét mérlegelte.

    A pápa és a pátriárka először 2016. február 12-én találkozott. Az eseményt történelmi jelentőségűnek minősítették, mert az 1054-es nagy keresztény egyházszakadás óta ez volt az első alkalom, hogy a római katolikus egyház és a legnépesebb ortodox felekezet vezetője személyesen tárgyalt egymással.

  • Vasárnapra virradóra az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajivi területen lévő Ocsakiv településre – közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója. A támadásban több lakóház, köztük egy többszintes is megrongálódott, emberéletben azonban nem esett kár.

    A kijevi városvezetés arról számolt be, hogy vasárnap reggelre sikerült teljesen helyreállítani a csütörtöki rakétatámadás következtében megszakadt távhőszolgáltatást. Közleményük szerint a fővárosban mindenütt van áram- és vízszolgáltatás.

    Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az elmúlt egy napban több mint ezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége 159 ezer fölé emelkedett – állítják.

  • A donyecki Bahmut ipari övezetében ukrán határőrök egy szárazföldi felderítőcsoportja támadásba lendült, és megölte a Wagner orosz zsoldoscsoport hat tagját – közölte vasárnap a határőrszolgálat.

    Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt állította, hogy

    Bahmut környékén számos orosz katona holtteste fekszik temetetlenül.

    Emlékeztetett arra, hogy Bahmutot immár tíz hónapja védik sikeresen az ukrán erők. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy „miként a fasiszták Sztálingrádnál, úgy az oroszok Bahmutnál veszíteni fognak”. Az orosz megszállókkal együttműködők tömegesen menekülnek a donyecki és a luhanszki régiókból Oroszországba – tette hozzá.

  • Azad Szafarov ukrán producer egy Ukrajna állami címerével ellátott pólót szeretett volna viselni az Oscar-gála vörös szőnyegén, de nem teheti meg a szigorú öltözködési szabályok miatt.

    Azt is elárulta, hogy az eseményen nem fogja kikapcsolni a telefonján a légiriadó-alkalmazást, így értesítést fog kapni arról, ha Ukrajnában megszólalnak a szirénák.

    Az esetről ide kattintva olvashat bővebben.

  • Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán és Petr Pavel cseh elnök – erről az ukrán államfő számolt be a Twitteren.

    A beszélgetést Zelenszkij azzal indította, hogy gratulált a cseh elnöknek hivatalba lépéséért: Pavelt csütörtökön iktatták be Prágában. Majd az ukránok fronton kialakult helyzetét és biztonsági szükségleteit vitatták meg.

    Az ukrán elnök bejegyzésében azt írta, hogy az egyeztetésen szóba került Ukrajna uniós csatlakozása is, és két ország megállapodott a további együttműködésben.

    Csehország támogatása kulcsfontosságú Ukrajna számára az orosz agresszió elleni küzdelemben

    – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

  • Ferenc pápa a La Naciónnak adott interjújában azt mondta, szívesen ellátogat Kijevbe, de csak egy feltétellel.

    Hajlandó vagyok elmenni Kijevbe. El akarok menni Kijevbe. De azzal a feltétellel, hogy Moszkvába is elmegyek. Vagy mindkét helyre ellátogatok, vagy egyikre sem

    – szögezte le a katolikus egyházfő. A pápa úgy véli, hogy számára az orosz fővárosba való utazás egyáltalán nem lehetetlen.

    A Ferenc pápával készült interjúról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

  • Hulusi Akar török védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy szerinte az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját lehetővé tevő megállapodást a jelenlegi, március 18-i határidőről meg fogják hosszabbítani – írja a The Independent.

    Az ENSZ és Törökország által koordinált fekete-tengeri gabonaegyezmény tavaly júliusban lehetővé tette a gabona exportálását három ukrajnai kikötőből. A megállapodást 2022 novemberében meghosszabbították, és 2023. március 18-án jár le, hacsak nem születik megállapodás az újbóli meghosszabbításról.

    Moszkva azonban már jelezte, hogy csak akkor járul hozzá a meghosszabbításhoz, ha a saját exportját érintő korlátozásokat feloldják. Törökország korábban azt mondta, hogy keményen dolgozik az alku meghosszabbításán.

    Az orosz és az ukrán féllel folytatott külön tárgyalásokon azt láttuk, hogy mindkét fél pozitívan áll az egyezmény meghosszabbításához – mondta Akar az állami Anadolu ügynökségnek adott interjújában, hozzátéve, hogy úgy vélik, március 18-án meghosszabbíthatják a megállapodást.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 159 090 orosz katona esett el, az elmúlt napon 1090 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 3466 tankot,
    • 6769 páncélozott harcjárművet,
    • 2487 tüzérségi rendszert,
    • 493 rakétavetőt,
    • 259 légvédelmi berendezést,
    • 304 repülőgépet,
    • 289 helikoptert és
    • 5348 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 18 orosz hajót, 2108 hadműveleti és taktikai drónt, 242 egység speciális felszerelést és 907 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Harkiv egész területén helyreállt az áramszolgáltatás – közölte a CNN-nel a regionális katonai közigazgatás szóvivője.

    A metró Harkiv városában újraindult, de a villamosok továbbra sem közlekednek, tette hozzá a szóvivő, aki biztonsági okokból kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a nevét.

    Oleh Szinyehubov, a Harkivi Területi Katonai Közigazgatás vezetője szombaton azt mondta, hogy a nap végére várhatóan teljes egészében helyreáll az áramszolgáltatás a harkivi régióban.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán államfő videóüzenetében azt mondta, a következő fűtési szezon kezdete előtt meg kell erősíteni az energetikai létesítmények védelmét, és helyre kell állítani az ellenség által tönkretett infrastruktúrát – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Megjegyezte, fontos eredmény az energetika helyreállítása, ugyanis ez a felkészülés kezdete a következő fűtési szezonra. Ugyanakkor hozzátette, többféle eshetőséggel számolnak, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a következő telet felkészülten fogadhassák.

    Zelenszkij hangsúlyozta, az energiaszektort ért támadások során rájöttek, meg kell erősíteni a létesítmények védelmét, helyre kell állítani az elmúlt fél évben az oroszok által tönkretett infrastruktúrát, több lehetőséget kell adni az energiarendszer decentralizációjának, a lakosságnak, hogy magánterületen, saját létesítményeiken villamos energiát termeljenek. „Ez nagy munka, és már elkezdődött” – tette hozzá.

  • Orosz feleségek és anyák egy csoportja felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ne küldje férjüket és fiaikat „a mészárszékre” azzal, hogy megfelelő kiképzés és ellátás nélkül kényszeríti őket arra, hogy részt vegyenek az ukrajnai háborúban.

    A SOTA független orosz Telegram-csatorna által megosztott videóban a nők elmondták, hogy szeretteiket március elején „arra kényszerítették, hogy csatlakozzanak a támadócsoportokhoz”, annak ellenére, hogy szeptemberi mozgósításuk óta mindössze négy nap kiképzést kaptak, írja a CNN.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője elmondta, hogy erői közel vannak Bahmut közigazgatási központjához.

    Prigozsin egy állítólag Bahmutban található magas épület tetején állva látható egy friss videóban, amint egy távolabbi épület felé mutat.

    „Ez a város közigazgatásának épülete, ez a város központja. 1,2 kilométerre van tőlünk” – mondta teljes katonai felszerelésben, írja a Telegraph.

  • Az ukrán haditengerészet katonai egységei március 11-én, szombaton 15 orosz katonával végeztek, és egy ellenséges tankot is megsemmisítettek.

    Az Ukrinform szerint az ukrán haditengerészet ezt egy Telegram-üzenetben közölte.

    Az ellenség végleges veszteségeit még pontosítják – áll a jelentésben.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten munkalátogatást tesz egy oroszországi régióban – jelentette vasárnap a Rosszija 1 televíziós csatorna.

    A műsor szerint az orosz vezetőnek a tervek szerint nemzetközi találkozója is lesz. Emellett az államfő részt vesz az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége (RSPP) kongresszusának plenáris ülésén, és felszólal a főügyészség elnöksége előtt is.

    A program szerint Putyin a Krím Oroszországgal való újraegyesítésének március 18-án esedékes 9. évfordulója alkalmából is részt vehet rendezvényeken.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy felszólalhasson az Oscar-gálán, idén is elutasították – jelentette a Variety magazin.

    Az államfő a tavalyi Oscar-gálán sem mondhatott beszédet. Az Amerikai Filmakadémia nem indokolta meg a mostani döntését, a Variety azonban úgy értesült, hogy a közvélemény-kutatások alapján Ukrajna támogatottsága a háború kellős közepén egyre gyengül az amerikai emberek körében, ezért inkább eltekintenek Zelenszkij szerepeltetésétől a hétvégi díjátadó gálán – írja a karpatalja.info.

  • Ukrajna 2023-as költségvetését módosítják, a fegyveres erőkre fordított kiadásokat 500 milliárd hrivnyával (4,9 billió forint) növelik. Ezt Jaroszlav Zseleznyak, a Verhovna Rada parlamenti képviselője jelentette be.

    A tervek szerint a 2023-as költségvetést módosítják. A katonai kiadásokat több mint félbillió hrivnyával növelik. Igen, ez nem tévedés, 500 milliárd hrivnyás növekedés

    – írta vasárnap a Telegram-csatornáján. A képviselő hangsúlyozta: ez a legnagyobb költségvetés-emelés Ukrajna történetében.

  • Ukrajna tovább harcol Bahmutban, miközben egy kijevi vezető tisztviselő azt állította, hogy a csata „ledarálja” Oroszország legjobb egységeit a tervezett tavaszi ukrán ellentámadás előtt – írja az Independent.

    Oroszország taktikát váltott. Kiképzett katonákat irányított Bahmuthoz

    – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója.

    A város keleti részét már elfoglalta az orosz hadsereg, de eddig nem sikerült gyűrűt zárnia az ukrán védők köré. Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője néhány napja azt mondta, hogy az ukránok még nem találkoztak jól képzett és felszerelt orosz katonákkal.

    Lehetséges, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elveszítette a türelmét, és most már mindent megmozgat annak érdekében, hogy az inváziós erők elfoglalják Bahmutot.

  • Irán beleegyezett, hogy Szu–35-ös nehéz vadászbombázó repülőgépeket vásárol Oroszországtól a két ország közötti gazdasági és politikai kapcsolatok bővítése keretében.

    Az iráni állami média által szombaton bejelentett üzlet azután jött létre, hogy Irán kamikaze drónokat szállított Moszkvának, amit az oroszok aztán bevetettek az ukrajnai háborúban.

    A Szu–35-ös egy többfeladatú repülőgép, amelyet először 1988-ban mutattak be a Szovjetunióban – írja a Sky News.

  • Az orosz állam továbbra sem mond le arról, hogy elfoglalja az általuk de facto államként elfogadott donyecki és luhanszki területeket. A háború gócpontjává vált Bahmutot is lassan meghódítják Moszkva katonái. Térképen mutatjuk, hogy áll most a helyzet az orosz–ukrán háború tűzfészkében.

    A részleteket az alábbi cikkünkben olvashatják:

    Kapcsolódó
  • Három civil meghalt, miután folytatódtak a Herszon elleni heves orosz bombázások.

    Ukrajna közel nyolc hónapos megszállás után novemberben szabadította fel a várost – az egyetlen nagyobb várost, amelyet Oroszország tavaly elfoglalt.

    Azóta a Dnyeper folyó túloldalán lévő oroszok hevesen lövik a várost.

    Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy a halálos áldozatok azért mentek le az utcára, mert élelmiszert szerettek volna vásárolni a boltban – írja a Sky News.

  • Ukrajna és Oroszország állítása szerint is több száz katona vesztette életét Bahmutban az elmúlt 24 órában.

    Szerhij Cserevatyij, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője azt mondta, hogy szombaton 221 orosz katona halt meg a városban.

    Közben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a tágabb értelemben vett frontvonalon 210-re volt tehető az elesett ukrán katonák száma.

  • Az ukrán fegyveres erők új rohamcsapata Bahmut közelében ellentámadást indított, és visszaszorította az oroszokat az autópálya Kosztyantyinivka felőli oldaláról – írja a The New York Times.

    Az újság szerint az ellentámadás március 4-én, szombat reggel kezdődött. Ezt követően több száz ukrán katona csatlakozott az ellentámadáshoz Bahmut irányába.

    Az ukrán parancsnokok elismerték, hogy erőik Bahmutban még mindig annak a veszélyével néznek szembe, hogy bekerítik őket, de a múlt hétvégi harcok megmutatták, hogy a hadsereg, amely kitartásával meglepte a világot, még nem kész feladni Bahmutot

    – jegyzi meg a The New York Times.

    A lap szerint az ellenséges erők visszaszorítása a Kosztyantyinivka felé vezető útról segíthetne fenntartani a városba irányuló utánpótlást vagy megszervezni a biztonságos visszavonulást onnan, amennyiben ilyen döntést hoznának.

    Bár az ukrán áldozatok száma nem ismert, a lap azt írja, hogy „számos egységnél a veszteségek és a kimerültség miatti megterhelés jelei mutatkoznak”.

    Fáradtak vagyunk. Tudniuk kell az igazságot. Megölnek minket!

    – kiáltott fel az egyik katona, miközben az újságírókkal beszélgetett.