Egyre forróbb a talaj Zelenszkij talpa alatt, Amerika és Brüsszel is megorrolt

K  AP20230224161
2023.03.14. 20:55
A Bahmutért folyó súlyos harcok már hónapok óta tartanak. A városról és a további háborús stratégiáról ugyanakkor megoszlanak a vélemények, a Kelet-Ukrajnában zajló hadműveletek miatt pedig feszültség alakult ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az Oroszországgal szemben álló Nyugat között – állapította meg a Bild nevű német napilap, amely egy ukrán katonai elemzőt is megszólaltatott a témában.

Egy hete írtunk arról, hogy a német lap értesülése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka egymásnak feszült a Bahmut körül kialakult helyzet miatt. A Bild úgy értesült, hogy Zaluzsnij már hetekkel ezelőtt szerette volna kivonni a csapatait Bahmutból, de erre nem kapott engedélyt.

A Bahmutban lévő katonák túlnyomó többsége nem érti, miért tartják a várost

– mondta a Bildnek névtelensége megőrzése mellett egy ukrán katonai elemző.

A Donbasz védelméről szóló vitába most Ukrajna legfontosabb fegyverszállítója, az Egyesült Államok is beszállt. A Bild szerint nem lehet másként értelmezni Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szavait.

„Nem akarom kisebbíteni azt a hatalmas munkát, amit az ukrán katonák és vezetés Bahmut védelmébe fektetett, de úgy gondolom, hogy ez inkább szimbolikus, mint stratégiai és operatív érték” – mondta a tárcavezető.

Ez kemény kritika Kijev és az elnök irányába, aki eddig elutasította vezérkarának minden olyan javaslatát, amely a városból való kivonulásra vonatkozott. Most egyértelmű jelzés érkezett Washingtonból, hogy a város védelmét csak „szimbolikus értéknek” tekintik.

Az elnök megmakacsolta magát

Ez a jelek szerint nem hatotta meg az ukrán politikai vezetést: friss hír, hogy Volodimir Zelenszkij rávette a legfelsőbb katonai vezetést, hogy folytassák Bahmut védelmét – annak ellenére, hogy a súlyos veszteségek akadályozhatják a tervezett ellentámadást.

Az Egyesült Államok amiatt aggódik, hogy az ukrán hadsereg túl sokáig tartja magát Bahmutban, holott a városnak hadászati szempontból szerintük nincs nagy jelentősége.

A város védelme egyébként Ukrajnának is sokba kerül, hiszen naponta halnak meg ukrán katonák, akik a város egyes részeit védik az orosz csapatok újabb és újabb támadásaival szemben. Brüsszeli katonai körökből is megerősítették ezt a vélekedést – írja forrásaira hivatkozva a Bild.

A Politico politikai magazin szerint több nyugati katonai tisztségviselő is arra panaszkodik, hogy mind az ellentámadásra kiképzett csapatokat, mind a szállított lőszerek nagy részét jelenleg Bahmutban használják fel. Szerintük azokat az Oroszország által kevésbé jól biztosított frontszakaszok felszabadítására kellene fordítani.

Az ukrán hadsereg naponta több ezer lőszert használ fel, hogy megállítsa a város körül előrenyomuló oroszokat.

Dolgozunk a problémán, de ez időbe telik. A lőszerhiány és a Kijevből érkező, nem egyértelmű politikai iránymutatások megakadályozzák Ukrajnát abban, hogy hatékonyan védekezzen

– mondta egy nyugati diplomata a Bildnek.

Időt próbál húzni Kijev?

Még Ukrajnában is érik kritikák Zelenszkijt a Bahmutot érintő döntések miatt. „Minden olyan erőforrást elpocsékolhatunk a városban, amit az ellentámadásokra akartunk felhasználni” – jelentette ki Oleh Zsdanov tartalékos ezredes, ukrán katonai szakértő.

A Bild információi szerint Ukrajna az időre játszik Bahmutban, és addig próbálja megvédeni a várost, amíg az év eleje óta beígért tömeges fegyverszállítmányok meg nem érkeznek az országba.

Jelenleg több mint 10 ezer ukrán katonát képeznek ki német, amerikai és brit eredetű támadó fegyverek használatára. Júniusig több mint 500 harckocsi és páncélozott személyszállító jármű érkezik Ukrajnába. Ezeket a fegyvereket és katonákat az elvesztett területek visszafoglalására és talán arra is felhasználják, hogy mélyen az oroszok által megszállt területre nyomuljanak előre, közvetlenül Bahmutnál – írja a lap.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb híreket percről percre tudósításunkban olvashatja, ide kattintva.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij. Fotó: MTI / AP / Efrem Lukackij)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM