Videón, ahogy kicsúszik a föld az óceánra néző kaliforniai villák alól

GettyImages-1248361089
2023.03.16. 15:51
San Clemente félúton van Los Angeles és San Diego között, közkedvelt turisztikai desztináció a Csendes-óceán partján. A gond az, hogy az óceánparti löszfal tetejére épített villák alól könnyen kiszaladhat a talaj, ahogy ez szerda reggel is megtörtént. Három ház lóg a szakadék felett, videón, ahogy kicsúszik a föld a lakóházak alól. A biztosító nem fizet, az indok meglehetősen cinikus.

Kalifornia festői óceánparti tája látványnak gyönyörű, de akinek a tengerre néz a villája, annak örökös rettegés az élete. Már ha a ház közvetlenül a meredély szélére épült. Mert bizony a házak nem sziklán nyugszanak, hanem egy olyan löszfalon, amely az esőzések hatására könnyen megcsúszhat, és olyankor akár még az épületek is a mélybe zuhanhatnak.

Sajnos szerda reggel ez történt a Los Angeles és San Diego között félúton fekvő San Clementében. A löszfal tetején négy, sok millió dolláros kilátással rendelkező villa alól elkezdett kicsúszni a talaj, és bár az épületek szerencsére nem zuhantak a mélybe, az úszómedence megrongálódott, és a hatóságok kilakoltatták a tulajdonosokat, mert félő, hogy bekövetkezik a katasztrófa. A drónról készült videófelvételek mindenesetre plasztikusan érzékeltetik a majdnem tragédiát:

Az egyik helyi lakos, bizonyos Robert Heumann így élte meg a félelmetes történéseket:

Reggel fél nyolc lehetett, amikor hatalmas reccsenést, dörejt hallottunk, valóságos robbanást, kinéztem az ablakon, és csak azt láttam, hogy a teraszunk hátsó része eltűnt a szakadékban. 

A szomszédos ház tulajdonosa, Clayton Robinson sem járt jobban.

Mi is egy óriási durranást, recsegést hallottunk, mindenki kiszaladt a házból, fel a biztonságos területre. Szerencsére senkinek nem esett baja, a házunk padlózata viszont eltűnt, illetve ott láttuk lent a romokat a tengerparton, jó ötven méterrel alattunk. 

„Felhívtuk a biztosítótársaságunkat, de azt mondták, arra nem terjed ki a biztosítás, amikor a hegy kimegy a lábatok alól. Így hát nem marad más számunkra, mint bízni a jóistenben” – fogalmazott Clayton Robinson, miután gyakorlatilag élete munkája eltűnt a mélyben. 

(Borítókép: Földcsuszamlás San Clementében 2023. március 15-én. Fotó: Allen J. Schaben / Los Angeles Times / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport