Kegyetlen pusztítást okozott a trópusi vihar Afrikában

33BF942-highres
2023.03.17. 06:31
Tovább nőtt a Freddy trópusi vihar áldozatainak száma Afrika déli részén, immár meghaladta a négyszázat. A ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében keletkezett, és február 21-én elérte Madagaszkárt, majd pár nap múlva lecsapott Mozambikra és Zimbabwére.

Lazarus Chakwera malawi elnök, aki a katasztrófa sújtotta övezetbe utazott, csütörtökön Blantyre-ben közölte, hogy a halálos áldozatok száma az országban az előző napi 225-ről 326-ra nőtt, míg a fedél nélkül maradtak száma több mint kétszeresére emelkedett és elérte a 183 159-et.

Az államfő látogatást tett csütörtökön az Erzsébet királynő kórházban és együtt imádkozott a katasztrófa sérültjeivel. A viharban a legfrissebb adatok szerint legalább hétszázan sérültek meg Malawiban.

A szélvihar, amely február vége óta kétszer csapott le a térségre, további 73 embert ölt meg Mozambikban és 17-et Madagaszkáron.

A ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében keletkezett, és február 21-én elérte Madagaszkárt, majd pár nap múlva lecsapott Mozambikra és Zimbabwére. A heves esők mindkét országban áradásokat okoztak.

A Freddy ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek felett nagy mennyiségű párát szívott fel, így jelentősen megerősödve tért vissza és csapott le újra Madagaszkárra, majd szombaton ismét elérte Mozambikot.

A következő napokban is heves esőzések várhatók

A vihar csütörtökre eloszlott, de heves esőzések várhatók a következő napokban Malawi egyes részein, amelyek várhatóan árvizeket okoznak – írta a természeti erőforrások és a klímaváltozás minisztériuma közleményében. Mozambikban néhány falu teljesen el van zárva a külvilágtól, amióta a vihar szombaton másodszor is lecsapott az országra.

Hajókat és más eszközöket mozgósítottunk az emberek felkutatására és mentésére. Nagyon sok település van víz alatt

– mondta Paulo Tomas, a mozambiki katasztrófavédelem szóvivője.

Az MTI beszámolója szerint Freddy az elmúlt évek egyik leghosszabb ideig tartó és legpusztítóbb trópusi vihara Afrika déli részén.

(Borítókép: Amos Gumulira / AFP)