Hatalmas tűzvész volt Selmecbányán, történelmi épületek rongálódtak meg

2023.03.18. 19:08
Több, a városközpontban található történelmi épületben is kár keletkezett a szombaton délelőtt kiütött selmecbányai tűzvészben. Többek közt lángokban állt a helyi művészeti alapiskola épülete és a bányászati levéltár. A helyi lakosok is a hatóságok segítségére siettek, hogy festményeket, értékes műtárgyakat mentsenek ki a selmecbányai galériából. A tüzet a délutáni órákra sikerült eloltani.

Az egyelőre ismeretlen okokból keletkezett tűz az UNESCO-világörökség részének számító szlovákiai város központjában lévő egyik történelmi épületben, a Városháza téren található Szerelem bankjánál ütött ki szombaton délelőtt, majd a lángok több más környező épületre is átterjedtek. A helyzetet súlyosbította, hogy az épületek régi típusú tetőgerendákkal rendelkeznek, és nagyon közel vannak egymáshoz.

A tüzet a jelentős számban helyszínre érkező tűzoltóknak és a katonaságnak a szombat délutáni órákra sikerült megfékezniük. A szerencsétlenség helyszínére érkező Eduard Heger szlovák kormányfő szombat délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: 

a tűz hét épületet rongált meg, közülük többnek teljesen leégett a tetőszerkezete, és némelyiknek egy-egy teljes emelete a tűz martalékává vált.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a megrongálódott épületeket visszaállítsák eredeti állapotukba.

Selmecbánya kulturális örökségünk egyik ékköve, sok turista jön ide. Azt akarjuk, hogy a város ebből továbbra is prosperálhasson

– jelentette ki Eduard Heger.

Natália Milanová szlovák kulturális miniszter tájékoztatása szerint öt műemlék épület teteje gyulladt ki, a szlovák bányamúzeum épülete és a felette lévő galéria került a legkomolyabb veszélybe, továbbá a helyi művészeti alapiskola épülete és a pizzéria is lángokban állt. 

A tűzben senki sem halt meg.

A bumm.sk információi szerint a tűz miatt súlyos károk keletkeztek a Berggericht épületében is, amelyben az ásványtani kiállítás található. Erről a környezetvédelmi minisztérium adott tájékoztatást. A Szlovák Bányászati Múzeum a tárca alá tartozik. A múzeum dolgozói, az illetékes szervek és az önkéntesek sikeresen kiürítették a Jozef Kollár Galéria épületét.

Ez okozhatta a tűzvészt? 

A tűzoltók közlése szerint jelenleg a lokális tűzfészkek oltása zajlik, feltételezésük szerint vasárnap reggelig kell a tűzeset helyszínén maradniuk. Időközben már megkezdték a tűz lehetséges okainak vizsgálatát. Az Új Szó azt írja, a rendőrség értesülései szerint

valószínűleg  villanyvezetékek rövidzárlata okozta a tűzvészt.

Délután több tucat hivatásos és önkéntes tűzoltó dolgozott a helyszínen, és már katonai tűzoltókat is a város központjába vezényeltek, akik a helyi levéltár dokumentumainak és a közeli múzeum kulturális emlékeinek elszállítását végezték. Jaroslav Nad megbízott védelmi miniszter azt mondta, 80 katona érkezett a városközpontba.

Pavel Mikulásek, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat elnöke arról tájékoztatott, hogy a tűz által érintett épületeket és az összes szomszédos épületet le kellett választani az áramról és a gázról – közölte a parameter.sk.

A selmecbányai önkormányzat arra kérte a lakosokat, hogy segítsenek a Jozef Kollár Galériában található alkotások elszállításában, hogy azok ne semmisüljenek meg.

Többen festményeket és más műtárgyakat mentettek ki az épület ablakain keresztül. A galéria néhány méterrel az égő történelmi épületek fölött található.

Zuzana Caputová köztársasági elnök sajnálatosnak nevezte a selmecbányai tűzesetet. A szlovák államfő köszönetet mondott az önkéntes és hivatásos tűzoltóknak, a katonáknak és a helyi lakosoknak, akik a helyszínen segítettek a lángok eloltásában és a történelmi értékek kimenekítésében.