Hatalmas erejű földrengés volt Ecuadorban, több halálos áldozat is van

GettyImages-1248553982
2023.03.19. 12:51
Legalább tizenöten életüket vesztették, miután 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Ecuadort szombaton.

Legalább 15-en meghaltak, és több mint 400-an megsérültek Ecuadorban az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerinti 6,7-es erősségű földrengésben, amely a dél-amerikai ország délnyugati partvidékét rázta meg helyi idő szerint szombaton – adta hírül az MTI.

A földmozgás epicentruma Guayas tartományban volt, Ecuador második legnagyobb városától, a hárommilliós lakosú Guayaquiltól 80 kilométerre délre. Guayaquilban és környékén a pánikba esett emberek kiszaladtak az utcákra. Több ház részben beomlott, sok épület fala megrepedt.

A hivatalos adatok szerint El Oro tartományt sújtotta leginkább a katasztrófa, 12-en haltak meg. A földmozgás Peru északi részén is érezhető volt, a határ menti Tumbes tartományban meghalt egy 14 éves lány, amikor összedőlt a házuk.

Ecuadorban többek között Machala és Cuenca városok épületeiben és járműveiben keletkeztek károk. Guillermo Lasso, Ecuador elnöke arra kérte a lakosokat, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, míg a hatóságok felbecsülik a károkat.

Lasso meglátogatta Machala kórházát is, ahol találkozott találkozott néhány sérülttel. A hatóságok közlése alapján a földcsuszamlások számos utat elzártak, a lakóházak mellett oktatási és egészségügyi intézmények épületeiben is károk keletkeztek.

(Borítókép: Balao városa az ecuadori földrengés után 2023. március 18-án. Fotó: Dario Ordonez / Anadolu Agency / Getty Images)