Csaknem ezer földrengés rázta meg néhány nap alatt Új-Zéland északi szigetét

2023.03.22. 13:48
Az elmúlt öt napban több száz földrengés rázta meg Új-Zéland északi szigetét. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a rengések még hetekig folytatódhatnak.

A GeoNet országos földrengésfigyelő központ szerdán közölte, hogy szombattól kezdődően délelőtt 9 óráig összesen 922 földrengést észlelt az Északi-sziget középső részén fekvő Kawerau város közelében. A legnagyobb rengés 4,8-as erősségű volt – írta az MTI.

A központ szerint noha úgy tűnt, hogy a földrengéssorozat elmúlóban van, a környéken élőknek még korai volna fellélegezniük.

Arra számítunk, hogy a földrengések gyakorisága összességében csökkenni fog, ám ezt nem tudhatjuk biztosan

– jelentette ki John Ristau szeizmológus.

A központ munkatársa felidézte, hogy a térséget 2018-ban és 2019-ben is megrengették a jelenlegihez hasonló úgynevezett szeizmikus rajok, ám 4-es erősségű földrengések ilyen mennyiségben eddig viszonylag ritkán fordultak elő. A központ szakértői a földkéreg aktív törésvonalak menti mozgásának tulajdonítják a rengéssorozatot, amely nem hozható összefüggésbe egyéb vulkanikus vagy geotermikus tevékenységgel – fűzte hozzá.

Faylene Tunui, Kawerau körzet polgármestere közölte, hogy sziklaomlás és földcsuszamlások miatt lezártak néhány gyalogutat az érintett területen, ahol eddig csak kisebb, a lakóházakon esett károkról érkeztek bejelentések.

A településvezető felhívta a lakosság figyelmét arra is, hogy a rengések folytatódhatnak.

Az ötmillió lakosú Új-Zéland az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn, egy szeizmológiai törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések.

2011-ben súlyos földrengés rázta meg a Déli-szigeten álló Christchurch városát. A 6,3-as földmozgás 185 emberéletet követelt, és lerombolta a belváros nagy részét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport