Egy egész nigériai családot elítéltek szervkereskedelem miatt

33878AH-highres
2023.03.23. 14:26
Hat embert – egy gazdag nigériai politikust, feleségét, lányát és egy orvost – ítéltek el szervkereskedelemért Angliában. Ez a legelső ítélet, amely a modern rabszolgaságról szóló törvény alapján született.

A 60 éves Ike Ekweremadut, a nigériai szenátus korábbi elnökhelyettesét, feleségét, az 56 éves Beatrice-t, lányát, a 25 éves Soniát és az 51 éves Obinna Obeta nevű doktort az Old Bailey bíróságon folytatott hathetes tárgyalás után találták bűnösnek, amiért

egy 21 éves lágoszi utcai árust Londonba utaztattak abból a célból, hogy megszerezzék a veséjét.

A férfinak jutalmat ajánlottak fel azért, hogy szervdonor legyen a szenátor lánya számára, miután vesebetegsége miatt abba kellett hagynia a filmes mesterképzést a Newcastle-i Egyetemen.

2022 februárjában a férfit Sonia unokatestvéreként mutatták be a londoni Royal Free kórház magánosztályán, ahol sikertelenül próbálták meggyőzni az orvosokat egy 80 000 fontba (hozzávetőlegesen 35 millió forintba) kerülő transzplantáció elvégzéséről.

A kórház egyik orvosi titkárnője pénzért tolmácsként működött közre a férfi és az orvosok között, hogy megpróbálja meggyőzni őket arról, hogy önszántából adja oda a veséjét.

Hugh Davies ügyész elmondta a bíróságnak, hogy Ekweremadu és Obeta

a férfit és más potenciális donorokat eldobható eszközként, csereszabatos alkatrészként kezelték.

Ekweremadu nemcsak sikeres ügyvéd, aki több ingatlannal és 80 fős személyzettel rendelkezik, továbbá egy szegénységellenes jótékonysági szervezet alapítója, de ő maga is közreműködött a szervkereskedelem elleni nigériai törvények kidolgozásában. Az ügyész szerint tettei éppen ezért „becstelenek és képmutatók”.

Ekweremadu arra vetemedett, hogy valakit lefizessen a veséjéért a lánya számára. Olyasvalakit, aki rendkívül szegény körülmények között élt, és akivel saját politikai védelme érdekében nem akart közvetlen kapcsolatba kerülni, így emberileg teljes mértékben elhatárolódott tőle – fogalmazott Davies.

Nem lehet azzal védekezni, hogy a lánya iránti szeretetből cselekedett. Az ő szükségletei nem mehetnek egy másik élő ember rovására

– mondta beszédében az ügyész.

Ekweremadu tagadta a vádakat, a bíróságon pedig kijelentette, hogy átverés áldozata lett. Az orvos, Obeta azt állította, hogy a donor nem kapott pénzt a veséjéért, és önzetlenül cselekedett. A feleség, Beatrice tagadta, hogy egyáltalán tudott volna az állítólagos összeesküvésről. A lány, Sonia nem tett vallomást.

A bíróságnak bemutatott WhatsApp-üzenetekből kiderült, hogy Obeta 4,5 millió naira (körülbelül 8000 font vagy 350 000 forint) díjat kért Ekweremadutól, amely ügynöki díjból és donordíjból állt.

Ekweremadu és Obeta elismerte, hogy vízumkérelmükben és a kórháznak bemutatott dokumentumokban hamisan állították, hogy a férfi Sonia lányuk unokatestvére lenne.

Davies szerint Ekweremadu nem fogadta meg az orvosok javaslatát, hogy hozzátartozói között keressen donort a lányának – meglátása szerint meg se fordult a fejében, hogy saját rokonaitól kérje azt, amiért fizetett volna egy idegennek.

A büntetésről egy későbbi időpontban dönt a bíróság – számolt be a The Guardian.

Az Index februárban számolt be egy magyarországi esetről, amelyben fegyházbüntetésre ítéltek a Zalaegerszegi Törvényszéken egy zalai családot azért, mert éveken át rabszolgaként bántak ismerőseikkel, akik közül az egyik az embertelen körülmények miatt életét vesztette.

A házaspár, a fiuk, három lányuk, valamint vejük gyenge akaratú embereket környékezett meg, akiket barátság vagy szerelmi kapcsolat ígéretével költöztettek az ingatlanjukba. Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel és bántalmazással kényszerítették őket arra, hogy a család megélhetését biztosítsák, mindeközben korlátozták szabadságukat, elvették minden jövedelmüket, és hitelek felvételére kényszerítették állati sorban tartott áldozataikat.

(Borítókép: Ike Ekweremadu [b] 2012. március 1-jén. Fotó: PIUS UTOMI EKPEI / AFP)